Hlavní obsah

Izraelci testují vakcínu na mutace. Vypadá to dobře, hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcínu proti koronaviru vyvinutou v Izraeli zkouší tamní institut biologického výzkumu. Je vektorová, vědci ji pojmenovali BriLife a nejnovější výzkum dokázal, že je účinná proti variantě delta i dalším třem hlavním mutacím, informoval list The Jerusalem Post.

Foto: Profimedia.cz

Izraelské úřady od půlky října vyžadují od naočkovaných, aby si zašli na posilující dávku. Jinak jim propadne covid pas.

Článek

Podle vědců dosavadní výsledky nabízejí „důvod k optimismu“, že BriLife má potenciál poskytnout ochranu proti novým variantám a vytvořit dlouhotrvající imunitu. Vědci již dokončili druhou fázi klinické studie, během níž se upravovalo optimální množství vakcíny.

Z 250 účastníků testů se nakazilo pouze pět, přičemž čtyři z nich dostali v rámci zkoušek placebo

Podle listu se BriLife testovala mimo jiné v nemocnici Tel ha-Šomer a měla „vynikající výsledky“: z 250 účastníků testů se nakazilo koronavirem pouze pět, přičemž čtyři z nich dostali v rámci zkoušek vakcíny placebo.

„Od té doby jsme získali i další data,“ řekl Josi Caraco, šéf klinického výzkumného oddělení jeruzalémské univerzitní nemocnice Hadasa, kde se vakcína také testuje.

V Izraeli schválili očkování dětí od pěti do 11 let

Koronavirus

„Ale stále to vypadá velmi dobře,“ řekl s tím, že do ukončení a vyhodnocení testů nemůže být sdílnější. List přitom upřesnil, že počátkem prosince by měla začít třetí fáze klinického testování vakcíny. Chystá se také na test, který nebude srovnávat vakcínu BriLife s placebem, ale s již licencovanou vakcínou.

V Izraeli se až dosud očkovalo hlavně mRNA vakcínami. Tu od firmy Pfizer/BioNTech nyní tamní zdravotníci budou moci podávat i dětem od pěti do jedenácti let.

Společnost uvedla, že její látka v klinické studii pro tuto věkovou skupinu, která v židovském státě čítá 1,2 milionu dětí, prokázala účinnost 90,7 procenta.

Izrael mezitím v pondělí odložil povolení vstupu cizincům naočkovaným ruskou vakcínou Sputnik V. Podle původního rozhodnutí měli mít od pondělí možnost přicestovat, podmínkou ale bylo podstoupení krevního testu na přítomnost protilátek.

Do bunkru. Izraelská vláda cvičila únik před covidem

Koronavirus

Ministerstvo cestovního ruchu však v pondělí oznámilo, že se vstup pro tyto lidi posouvá na 1. prosinec a podmínka dodatečného sérologického testování trvá.

List The Times of Israel v této souvislosti upozornil, že Sputnik V se používá v sedmi desítkách zemí, ale nemá povolení ani Světové zdravotnické organizace (WHO), ani Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Chystá se seznam

Nachman Aš, který koordinuje protiepidemická opatření v Izraeli, podle stanice BBC také oznámil, že země přehodnotí povolení ke vstupu lidem z vybraných evropských států, kde je situace nejhorší.

Aš také plánuje návrat k barevnému označování rizikových zemí a do těch červených v rámci vládních opatření zřejmě zakáže cestovat.

Vědci odhalili, proč koronavirus způsobuje infarkt či mrtvici

Koronavirus

Podle státního rozhlasu KAN by se to mohlo týkat Belgie, Bulharska, Nizozemska, Polska, Rakouska, Rumunska a Ukrajiny.

Vektorové očkování
Vektorové vakcíny používají jako nosič (vektor) jiný oslabený nepatogenní virus.
Ten se dostane do buněk, které pak produkují proteiny koronaviru.
Jako reakci na tyto proteiny začne tělo generovat bezpečnou imunitní odpověď.
Nevzniká tedy onemocnění, ale je stimulována imunitní odpověď.

Reklama

Výběr článků

Načítám