Hlavní obsah

Tálibán si při útoku na odbojný Pandžšír vylámal zuby. Stejně jako kdysi Rusové

– Kábul

První útok na rebely v provincii Pandžšír skončil pro Tálibán neslavně. Během pondělního střetnutí hnutí ztratilo osm bojovníků a muselo se stáhnout, píše agentura Reuters s odvoláním na představitele sil odporu. Tálibán se k útoku zatím nevyjádřil.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci odboje v Pandžšíru

Článek

Provincie Pandžšír je jedinou částí Afghánistánu, kterou Tálibán dosud nedostal pod svoji kontrolu. Tvoří ji mohutné hory pohoří Hindúkuše a hluboké průrvy údolí Paňdžir. Oblast v minulosti nedokázala dobýt ani sovětská armáda, ani Tálibán.

Tálibán zahájil útok na odpůrce v Pandžšíru

Svět

Nyní zůstává údolí Pandžšír poslední baštou odporu proti islamistickému hnutí. Provincii ovládá Ahmad Masúd, syn legendárního vůdce Ahmada Šáha Masúda, který úspěšně bojoval proti armádě Sovětského svazu a později proti Tálibánu. Slavný vůdce zahynul v roce 2001 při atentátu spáchaném teroristickou organizací Al-Káida.

Pandžšír si nikdo nepodrobil
V prosinci roku 1979 vstoupily do Afghánistánu sovětské jednotky a byla ustavena komunistická vláda v čele s Babrakem Karmalem (vládl 1979–1986).
Oblast Pandžšíru se stala centrem odporu proti sovětské okupaci.
Povstalci pod vedením Ahmada Šáha Masúda využívali nedostupnosti hornatého terénu a brilantní Masúdovy taktiky. Sovětská armáda se pokoušela několika ofenzívami oblast ovládnout, ale bez úspěchu.
Po nástupu Tálibánu se obyvatelé provincie postavili na odpor a uhájili tuto oblast až do pádu Tálibánu v roce 2001.

K několika tisícům Masúdových stoupenců se připojili i někteří členové afghánské armády a speciálních sil či bývalý viceprezident Amrulláh Sálih a připojují se k nim i Hazárové, etnická menšina, kterou Tálibán pronásleduje.

Bývalý poslanec Zulfiqar Omid již několik měsíců získává zbraně a organizuje Hazáry v odporu proti Tálibánu. Tvrdí, že jádrem je skupina 800 vycvičených bojovníků, k nimž se přidalo kolem 5000 dobrovolníků.

Britské tajné služby s pádem Kábulu letos nepočítaly, tvrdí Raab

Evropa

Přiznává, že tálibové jsou dokonale vybaveni, protože získali moderní americké zbraně a vyzbroj z afghánské armády, když Tálibán převzal moc nad zemí. Hazárové získávají podle Omida zbraně na černém trhu. „Zbraně možná nejsou nejmodernější, ale ochota bojovat a zoufalství Hazárů to kompenzuje,“ dodal Omid.

Krvavé masakry, mučení a genocida. Hazárové se děsí vlády Tálibánu

Svět
Foto: Novinky

Provincie Pandžšír v Afghánistánu

Reklama

Výběr článků

Načítám