Hlavní obsah

Tálibán zahájil útok na odpůrce v Pandžšíru

Kábul

Tálibán zahájil operaci proti odpůrcům v údolí Pandžšír. Uvedl to na twitterovém účtu Talib Times s tím, že operaci vede Kari Fasihuddín. Afghánská televize TOLO News už v pondělí večer informovala o útoku Tálibánu na předsunuté pozice odpůrců vedené Ahmadem Masúdem u údolí. Útok začal těsně před odletem posledních amerických vojáků ze země.

Foto: Jalaluddin Sekandar, ČTK/AP

Obránce Pandžšírského údolí

Článek

„Zdroj blízký Masúdovi řekl, že Tálibán napadl v pondělí večer předsunuté stanoviště v Pandžšíru, ale byl zadržen obránci. Sporadická střelba pokračuje,“ uvedla televize.

Podle mluvčího spřátelených Sil národního odporu Fahima Daštího došlo ke střetům na západním vstupu do údolí. Padlo podle něj osm tálibů a zraněni byli dva příslušníci Sil národního odporu.

Minulý týden bylo oznámeno, že se obě strany dohodly na příměří kvůli dalším jednáním. Těsně před stažením posledních amerických vojáků z Kábulu ale Tálibán oznámil, že zahájil operaci proti odpůrcům v Pandžšíru.

Vést ji má Fasihuddín, bývalý stínový guvernér provincie Badachšán. Afghánské ministerstvo obrany se v září 2019 chlubilo, že tohoto nebezpečného muže zabilo při náletu svých letadel.

Tálibán také zveřejnil záběry kolony svých vozidel mířících do údolí. Většinou šlo o pick-upy s kulomety na korbě, ale také o několik humvee.

Podle hnutí je útok veden z více stran, což Masúdovi muži popírají a tvrdí, že došlo jen k jedinému útoku.

Údolí je podle tálibů obklíčené. To potvrzují i obyvatelé, podle nichž je přerušené spojení.

„Odřízli na poslední dva dny telekomunikační spojení s Pandžšírem. Lidé v Pandžšíru kvůli tomu čelí potížím, nemohou být v kontaktu se svými příbuznými v jiných částech země,“ řekl místní obyvatel Gul Haidar.

Tálibán a jeho odpůrci z údolí Pandžšír se domluvili na příměří

Svět

Tálibán a zástupci Masúda se minulý týden sešli, ale jednání nepřinesla výsledek, protože Tálibán chtěl jednat jen o údolí a odpůrci Tálibánu o podobě celé vlády.

Domluvili se jen na klidu zbraní do další schůzky. Problém měla vyřešit jednání s kmenovými vůdci a stařešiny, což se nepovedlo.

Bývalý člen Tálibánu Abdil Salám Zaíf ještě v noci na úterý na Talib Times oznámil, že otázka Pandžšíru je vyřešena z 80 procent. Krátce poté byla zahájena ofenzíva.

Reklama

Výběr článků

Načítám