Hlavní obsah

Tálibán pověsil mrtvé tělo na jeřáb

Příslušníci radikálního hnutí Tálibán v afghánském Hérátu pověsili mrtvé tělo na jeřáb. S odkazem na svědka to v sobotu uvedla agentura AP.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Bojovník Tálibánu před klečícími věřícími v Kábulu

Článek

Podle Wazíra Ahmada Seddíqího, který na náměstí v Hérátu provozuje lékárnu, byla přivezena čtyři mrtvá těla, jedno bylo na náměstí zanecháno, přičemž ostatní tři byla poté odvezena jinam. Seddíqí uvedl, že podle Tálibánu se čtveřice účastnila únosu a byla zabita policií.

Ministr vězeňství Núrruddín Turabi, jeden ze zakladatelů Tálibánu a zastánce tvrdé linie islámského práva, tento týden agentuře AP řekl, že v rámci boje se zločinem budou znovu prováděny tresty, jako je třeba sekání rukou zlodějům. Podle něj má takový trest odrazující účinek, a je proto nezbytný.

Tálibán bude popravovat a sekat ruce

Svět

Turabi, který stál u zrodu Tálibánu, byl už v 90. letech ministrem spravedlnosti a šéfem úřadu pro propagaci ctnosti a prevenci neřesti. Tehdy chodily po ulicích hlídky, které dohlížely na to, zda muži mají plnovous nepřistřižený, ženy jsou zahalené, a z aut vytahovaly kazety s hudbou, načež pásky věšely na stromy nebo na značky. Tehdy se také veřejně popravovalo.

Jako Češi bez fotbalu. Afghánistán kvůli záběrům na ženy zakázal TV přenosy z kriketu

Svět

V rozhovoru s novinářkou pro agenturu AP Turabi uvedl: „Oproti minulosti jsme se změnili.“ Tálibán by měl podle něj kupříkladu povolit televizi, mobilní telefony či videa. Nejde však o snahu vyhovět obyvatelům. Lidé by si mohli exekuce vyfotit nebo nahrát a tyto záběry šířit dál, čímž by se jejich odrazující účinek prohloubil.

Reklama

Výběr článků

Načítám