Hlavní obsah

Řecko zasypal sníh, teploty klesnou na -15 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima tvrdě udeřila na jih Evropy. Na severu Řecka zůstaly kvůli přívalům sněhu a nesjízdným silnicím zavřené školy, na dalších místech bojovali lidé se záplavami. Silný vítr znemožnil plavbu trajektům a mnohým obchodům na řeckých ostrovech chybí základní potraviny, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Řecko zasypal sníh

Článek

Ve Středomoří se počasí nevylepší ani v následujících dnech. Řecko čekají teploty až minus 15 stupňů Celsia, varují němečtí meteorologové.

Nepříznivé počasí přinesla na jih Evropy tlaková níže Diomidis. Vedle extrémních srážek deště nebo sněhu zasáhne zemi silný vítr a od víkendu se musí obyvatelé Středomoří připravit na nízké teploty.

USA za sebou mají čtvrtý nejteplejší rok od počátku záznamů. V Evropě je to podobné

Věda a školy

„Tlaková níže ovlivňuje počasí v jižní Evropě už od pondělí. Jih Francie a některé oblasti Řecka zažily například záplavy. V Aténách se teploty pohybovaly mezi čtyřmi a pěti stupni. Dnes se jim tam ,oteplilo´ na osm stupňů, což je stejná teplota, jakou má například Praha,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Tlaková níže Diomidis nabírá směr na Kypr a Blízký východ. Turecko se musí připravit na další vydatné srážky deště a sněhu.

V turisty oblíbeném letovisku Antalya spadlo během 15 dnů více než 300 litrů srážek na metr čtvereční. To je polovina srážek, které ročně spadnou v Londýně.

Chladný vzduch bude proudit dál na Blízký východ. V Libanonu, Sýrii a Jordánsku bude až do konce víkendu sněžit, sníh se objeví příští týden také v Jeruzalémě.

V Řecku by se mělo počasí relativně uklidnit, ale od víkendu budou extrémně chladné teploty. Meteorologové předpovídají pro oblast silné mrazy.

Na severu Řecka by měly teploty klesnout až na -15 stupňů. A o moc lépe to nevypadá ani pro vnitrozemí Turecka, kde by měly teploty prudce klesat.

Reklama

Výběr článků

Načítám