Hlavní obsah

USA za sebou mají čtvrtý nejteplejší rok od počátku záznamů. V Evropě je to podobné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech byla loni průměrná teplota 1,4 stupně Celsia nad průměrem 20. století, rok 2021 se tak v USA stal čtvrtým nejteplejším od počátku vedení záznamů před 127 lety. Takový je jeden ze závěrů nové zprávy divize amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA). Ta rovněž zaznamenala 20 různých živelních pohrom, přičemž škody z každé z nich převyšovaly miliardu dolarů (21,6 miliardy Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek z Kalifornie (červenec 2021).

Článek

Podle vědců ze střediska pro informace o životním prostředí (NCEI) dosáhla průměrná roční teplota na území USA vyjma Aljašky a Havaje 12,5 stupně Celsia.

USA podle nich mj. zaznamenaly nejteplejší prosinec v historických tabulkách. Zároveň platí, že šest nejteplejších amerických roků přišlo v době od roku 2012, který zůstává rekordní s teplotním průměrem 12,94 stupně.

Světová meteorologická organizace potvrdila teplotní rekord v Arktidě: plus 38 stupňů

Věda a školy

Úřad NOAA údaje zveřejnil v pondělí 10. ledna jen krátce poté, co satelitní služba Evropské unie Copernicus oznámila, že rok 2021 se podle jejích měření zařadil mezi sedm nejteplejších let historie, což jen dál potvrdilo pozorovaný trend globálního oteplování.

Loňské léto bylo v Evropě historicky nejteplejší

Loňské léto bylo navíc historicky nejteplejším obdobím roku naměřeným v Evropě, kterou stihlo několik extrémních atmosférických jevů. Celý rok byl naproti tomu v rámci posledních dekád na evropském kontinentu teplotně průměrný.

Co se týká globálních informací, konkrétně třeba loňský červenec byl i podle NOAA nejteplejším měsícem v historii měření. Průměrná červencová teplota zemského povrchu a oceánů dohromady byla loni 15,7 °C.

V Evropě bylo letošní léto nejteplejší, v Česku zaúřadoval chladnější srpen

Domácí

„Přál bych si, abych mohl říct něco jiného, ale očekávám v nejbližších letech a dekádách další takovéto zprávy,“ řekl agentuře Reuters jeden z výzkumníků NCEI Russel Vose.

Více extrémů

Vědci varují, že globální klimatické změny zahrnují také vyšší riziko extrémních meteorologických jevů. USA jich v loňském roce zaznamenaly celou řadu, např. když na konci června zasáhla severozápad země bezprecedentní vlna veder s teplotami místy i výrazně nad 40 stupni Celsia.

Opačný extrém zažily v únoru miliony obyvatel Texasu a dalších oblastí na jihu USA, kde nezvykle chladné počasí narušilo infrastrukturu a vyžádalo si desítky mrtvých.

Sucho se mění. Je kratší, zato intenzivnější, zjistil výzkum vedený českou univerzitou

Věda a školy

I tyto epizody řadí NCEI mezi 20 loňských katastrof, z nichž každá způsobila škody za více než miliardu dolarů. V roce 2020 bylo údajně takovýchto případů 22, ovšem celková škoda při nich dosáhla 102 miliard dolarů, zatímco součet za loňský rok se vyšplhal na přibližně 145 miliard. Počet obětí těchto mimořádných pohrom stoupl na nejméně 688, což je nejvyšší bilance od roku 2011.

Klimatologové obecně dávají růst teplot a výkyvy počasí do souvislosti s emisemi z průmyslu, zemědělství či dopravy, které podle nich loni u oxidu uhličitého a metanu opět vzrostly.

Česko teplotně „nesouhlasí“

Jak jsme však nedávno psali, rok 2021 byl přitom v Česku s průměrnou teplotou osm stupňů Celsia druhým nejchladnějším za posledních 10 let. Studenější byl pouze rok 2013 s průměrem o 0,1 stupně nižším. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Loňský rok byl druhý nejstudenější za posledních 10 let

Počasí

Loňská průměrná teplota vzduchu osm stupňů byla o 0,1 stupně vyšší, než je normál, který meteorologové vypočítávají z dat za roky 1981 až 2010.

„Jde o první teplotně normální rok od roku 2013,“ uvedly meteoroložky Klára Sedláková a Lenka Crhová.

Chladnější byl rok 2021 zejména ve srovnání s předchozími třemi lety.

Reklama

Související články

Proč je v Česku pořád zima? Tady je odpověď

Letních teplot se v ČR jen tak nedočkáme. Přeháňky a podprůměrné teploty i na tuto část jara, v porovnání s normálem až o 5 stupňů nižší, u nás až na výjimky...

Výběr článků

Načítám