Hlavní obsah

Novým koronavirem se už v Číně nakazilo více lidí než SARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí nakažených novým koronavirem 2019-nCoV stoupl v Číně během středy na 6078, uvedla čínská média. Překročil tedy množství lidí, u nichž byla v roce 2003 potvrzena nákaza příbuzným koronavirem SARS-CoV, zmínila agentura AP. V Číně se tehdy nakazilo SARS 5327 lidí. Smrtnost u nového koronaviru je zatím mnohem nižší než u SARS. I tak skončí většina evakuovaných z Wu-chanu v karanténě.

Foto: Reuters

Číňanky při výrobě zařízení pro testování na nákazu koronvirem 2019-nCoV

Článek

SARS podlehlo na celém světě 774 lidí z 8096 nakažených, z toho 349 v pevninské Číně.

Nový koronavirus má zatím 132 obětí, takže jeho smrtnost je dvouprocentní, tedy výrazně nižší než u SARS.

Pro srovnání - smrtnost chřipky typu A, která vyvolává velké epidemie, je asi jednoprocentní, v případě španělské chřipky z roku 1918 byla smrtnost asi tříprocentní.

Starbucks v Číně zavřel přes polovinu svých poboček kvůli koronaviru

Ekonomika

Počet nemocných však rozhodně není konečný. U dalších více než 9000 lidí panuje podezření na nákazu. Podle expertů by mohlo trvat ještě dalších deset dní, než epidemie dosáhne vrcholu.

Evakuované čeká karanténa

Mnohé země uvažují o izolaci lidí, kteří se vrátí z čínského Wu-chanu, odkud se nákaza začal šířit.

Dvě stovky Britů, kteří budou evakuováni ve čtvrtek, skončí v karanténě. Ministr zdravotnictví Matt Hancock instruoval úředníky, aby evakuovaní byli v karanténě 14 dnů. To je maximální odhadovaná inkubační doba určená podle jiného koronaviru MERS. Tito lidé zřejmě skončí na některé vojenské základně, uvedla stanice BBC. Stovkám dalších Britů, kteří se vrátí z jiných oblastí Číny, bude doporučeno, aby se na dva týdny izolovali sami.

Foto: Kerry Tasker, Reuters

Terminál v Anchorage byl před příletem evakuovaných Američanů z Wu-chanu uzavřen.

Specialista na infekční nemoci z Edinburghské univerzity profesor Mark Woolhouse opatření hájí jako oprávněná, neboť brání zavlečení viru a jeho rozšíření v zemi: „Je tu vždy otázka vyvážení drakonických opatření v zájmu veřejného zdraví a toho, co lidé mohou dělat. Je samozřejmě politováníhodné, když se ukáže, že byli v karanténě zbytečně lidé, co virus neměli.“

Někteří Britové ve Wu-chanu řekli stanici BBC, že nebyli informováni, že skončí na dva týdny v karanténě. Jeden návrat odmítl.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Japonsko už evakuovalo dvě stovky svých občanů, kteří přistáli na tokijském letišti Haneda. Čtyři měli příznaky nachlazení, ale v nemocnici skončili všichni. U dvou se prokázal zápal plic, není však jasné, zda jsou nakaženi 2019-nCoV, u něhož se nákaza projevuje podobně. Dalších 650 Japonců čeká na repatriaci.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Boeing 767-300ER aerolinek ANA, který evakuoval Japonce z Wu-chanu

Ve středu odletělo také 240 Američanů včetně několika pracovníků z konzulátu ve Wu-chanu. Při mezipřistání na Aljašce je prohlédli zdravotníci. Podle televize CNN by mohli tito lidé zůstat po dva týdny v karanténě v letištním hangáru na jihu Kalifornie.

Austrálie plánuje, že 600 navrátilců skončí na dva týdny na Vánočním ostrově, vzdáleném asi 2000 km od Austrálie, kde jsou jinak internování ilegální migranti.

Jako za Černobylu, zuří Číňané

Zahraniční

Aerolinky ruší lety do Číny

Aerolinky British Airways ve středu oznámily, že až do konce ledna ruší všechny své lety do Šanghaje a Pekingu. Německá Lufthansa a její sesterské společnosti Austrian Airlines a Swiss týž den ohlásily, že ruší všechny lety do Číny až do 9. února.

United Airlines zrušily mezi 1. a 8. únorem 24 letů z USA do Pekingu, Šanghaje a Hongkongu. Počet letů omezily i aerolinky Air Canada a Cathay Pacific zvažují že od 30. ledna do konce března by mohyl zrušeny nebo omezeny lety do Číny. Indonéský Lion Air od soboty dočasně zruší desítky svých letů do 15 čínských měst. Air France sice už minulý týden zrušila lety do Wu-chanu, ale nadále provozuje lety do Pekingu a Šanghaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám