Hlavní obsah

Jako za Černobylu, zuří Číňané

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský prezident jako Trump a epidemie koronaviru jako katastrofa v Černobylu – běžní Číňané našli způsob, jak obejít neúprosnou státní cenzuru na internetu a vylít si zlost proti úřadům za jejich laxní postup v boji proti nákaze.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Sestřičky v ochranném oděvu na příjmu v nemocnici města Jüe-jang, které leží u hranic provincie Chu-pej.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Když se nemoc v prosinci začala šířit, úřady ujišťovaly veřejnost, že je vše pod kontrolou a jde pouze o mírnou nemoc – podobně, jako učinily v roce 2002, kdy propukla epidemie onemocnění SARS, která si nakonec vyžádala 774 mrtvých v 17 zemích.

Si alias Trump

Až o několik týdnů později přiznaly, že jde o smrtící epidemii, která se navíc šíří bleskovou rychlostí. Kontrola sociálních sítí ale ani potom nepolevila a cenzoři dále pilně mažou jakékoliv aktuální informace o viru, které uživatelé chtějí sdílet s ostatními.

ON-LINE: WHO rozhodne o vyhlášení stavu globální nouze

Svět

To donutilo Číňany najít si způsob, jak státní dohled obejít. „Kde je ten člověk?“ ptají se na síti Weibo (podobné západnímu Twitteru). Kritizují tím nečinnost prezidenta Si Ťin-­pchinga, nemohou jej však jmenovat přímo, aby na sebe neupoutali pozornost cenzorů. Jiní ze stejného důvodu označují Sia jménem prezidenta USA Donalda Trumpa.

Epidemie koronaviru se v Číně vymyká kontrole

Svět

„Nechci žít další minutu tohoto roku, srdce mě bolí, doufám, že Trump zemře,“ napsal jeden z uživatelů podle listu The Daily Mail. Další srovnávají situaci s černobylskou havárií z roku 1986, kterou se sovětské úřady nejprve také snažily zamlčet.

„V jakékoliv době, v jakékoliv zemi je to stejné. Všechno ututlat,“ napsal někdo v recenzi na seriál Černobyl televize HBO. „Čínská sociální média jsou plná vzteku, a to i přes cenzuru,“ podotkl Siao Čchiang z Kalifornské univerzity.

Také mnozí obyvatelé města Wu-chan, které skončilo ve faktické izolaci, se rozhodli podělit se o své zážitky na webu. Tamní známý vlogger (autor video blogu) Luo Bin sdílí každý den na Weibo svůj „Deník vězně“. V sobotu tak popsal, jak minulé úterý těsně po uzavření města stál od rána frontu na potraviny. A v jiném příspěvku přiblížil, jak lidé z Wu-chanu prožívají začátek čínského nového roku. „Nikdo nemá náladu slavit, je to jako prožívat muka,“ svěřil se.

Lékaři ve Wu-chanu císařským řezem uspíšili porod ženy s podezřením na koronavirus

Koronavirus

Další wuchanský rezident, Tchao Ťi-kung, zvolil pro sdílení svých postřehů západní platformy YouTube či Twitter, které jsou sice v Číně nedostupné, zákaz se ale dá obejít. Jedno z videí zachycuje jeho běžný rituál, když vychází z domu: boty si oblepuje igelitovými taškami a na obličej si nasazuje dýchací masku a brýle. „Vzhledem ke 14denní inkubační době se nejvíce bojím, že se nakazím já nebo moje rodina,“ podotkl.

Expert: Vrchol do deseti dnů

Prezident Si ale včera odmítl, že by Čína informace ohledně viru utajovala, a zdůraznil, že úřady se zachovaly „otevřeně a zodpovědně“. „Tato epidemie je démon, kterému nemůžeme dovolit, aby se schovával,“ podtrhl.

Podle Čung Nan-šana, šéfa národního týmu, který čínská vláda ustanovila pro boj proti nemoci, epidemie vyvrcholí do týdne až deseti dnů. „Očekáváme, že úmrtnost pak začne klesat,“ prohlásil.

Podle úterních informací na nový typ koronaviru v Číně zemřelo už 106 lidí, nakažených je na 4500 osob. První oběť oznámily úřady v Pekingu, kde se také znovuotevírá specializovaná nemocnice, kde byly v roce 2003 léčeni pacienti se SARS.

Nový koronavirus má 26 obětí, karanténa se rozšiřuje na 10 měst s 60 miliony lidí

Svět

Provincie Chu-pej, kde se nachází Wu-chan, v pondělí oznámila, že uvolnila na sto tisíc lůžek pro nakažené pacienty. Čínské úřady také do Chu-peje vyslaly šest tisíc členů zdravotnického personálu z celé země. Problémem je ale nedostatek ochranných pomůcek, který neumožňuje zapojení všech lidských zdrojů.

Hongkongské úřady informovaly, že od zítřka zastaví dopravu na vysokorychlostní železnici mezi městem a pevninskou Čínou i vzájemné trajektové spojení. Tři regiony na ruském Dálném východě uzavřou do 7. února své hranice s Čínou.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám