Hlavní obsah

Nejezděte na kábulské letiště, je to nebezpečné, vyzývají ambasády a nasazují vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Uprostřed dramatické evakuace na letišti v Kábulu vyzvalo americké velvyslanectví občany USA, aby nechodili na letiště „vzhledem k bezpečnostním hrozbám u bran“. O přesné podobě nebezpečí se ambasáda ale nezmiňuje, píše server týdeníku Focus. Podobné varování vydalo i německé velvyslanectví. Země nasazují vrtulníky, které by měly pomoci dostat lidi z města.

Foto: Profimedia.cz

Chaos na letišti v Kábulu

Článek

„Vzhledem k potenciálním bezpečnostním hrozbám u bran kábulského letiště doporučujeme, aby v tuto chvíli nikdo na letiště nejezdil a vyhnul se mu,“ uvádí web ambasády v Kábulu. Ministerstvo zahraničí v sobotu na Twitteru oznámilo, že situace na letišti je „nebezpečná“ a „nestabilní“.

Řecko na hranicích dokončilo plot proti Afgháncům

Evropa

Také německé velvyslanectví v Kábulu vyzvalo lidi, aby zůstali doma nebo na „chráněném” místě vzhledem k nepřehledné situaci jak na letišti, tak ve městě. „Přístup na mezinárodní letiště je v současné době možný jen ve velmi omezené míře. Severní brána je do odvolání uzavřena. Právě teď je bezpečnější zůstat doma nebo na chráněném místě,“ píše ambasáda.

Pomalá evakuace

Bundeswehr nadále počítá s evakuačními lety. Ty jsou ale velmi pomalé. V sobotu byl Bundeswehr schopen dvěma lety evakuovat z Kábulu 15 lidí, kteří byli přepraveni do uzbeckého hlavního města Taškentu. Na sobotu přitom bylo naplánováno šest evakuačních letů.

Do Kábulu přijel druhý muž Tálibánu, možný nový vůdce Afghánistánu

Blízký a Střední východ

Kvůli nebezpečné a chaotické situaci vyslaly americké ozbrojené síly v pátek helikoptéry, aby dostaly z města na letiště 169 lidí. Další dvě helikoptéry poslala do Kábulu německá armáda, jejich nasazení bude koordinováno ve spolupráci s americkou armádou, píše Focus.

Na letišti čekaly v sobotu tisíce Afghánců s doklady, dalším tisícům lidí bez dokladů američtí vojáci zabránili ve vstupu na letiště. V posledních dnech se navíc opakovaně objevují zprávy o bojovnících Tálibánu, kteří se snažili zabránit Afgháncům ve vstupu na letiště.

V přecpaném boeingu bylo mnohem více lidí, zapomněli započítat děti

Svět

Spojené státy americké dostaly ze země už více než 13 tisíc lidí.

Spolková ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) ujišťuje, že Bundeswehr bude pokračovat v evakuacích. „Situace je obtížná, ale budeme se snažit, abychom dostali z Kábulu co nejvíce lidí,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám