Hlavní obsah

V přecpaném boeingu bylo mnohem více lidí, zapomněli započítat děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Záběry, které mluví samy za sebe. Lidé narvaní v letounu Boeing C-17 Globemaster III americké armády, se snaží prchnout před Tálibánem. Jeden z evakuačních strojů měl na své palubě 823 lidí, napsal server Daily Sabah s odkazem na informace Pentagonu. Přitom přepravní kapacita letounu C-17A Globemaster III je navržena pro transport 134 vojáků s plnou výstrojí, píše server.

Foto: Us Air Force, Reuters

Afghánští uprchlíci v evakuačním boeingu

Článek

Americké velitelství vzdušných sil původně uvedlo, že se do letounu dostalo 640 Afghánců. Jenže se zapomnělo na to zahrnout do tohoto počtu i dětské pasažéry. Kolik nakonec bylo ve stroji lidí, se zjistilo až v Kataru, když se obsadila místa v autobusech, které převážely Afghánce z letištní plochy, píše server.

Pentagon v pátek potvrdil rekord, který stroj překonal. „Letoun, který měl namířeno do Kataru, 15. srpna 2021 bezpečně přepravil 823 afghánských občanů z mezinárodního letiště Hamída Karzáího. Je to rekord pro toto letadlo,“ uvádí Pentagon na Twitteru. Velení neuvedlo, kolik členů posádky bylo v tomto letu.

Tálibán blokuje cestu na letiště, holčičku předali vojákům přes zeď

Svět

Navzdory úsilí západních zemí o evakuaci, u vchodu do civilní části kábulského letiště se stále tísní stovky lidí, napsala v pátek s odvoláním na svědky agentura DPA. A každou hodinou narůstá jejich nervozita a zoufalství, protože se snaží dostat do evakuačních letadel. Tálibové střílejí do vzduchu ve snaze přimět lidi, aby odešli.

Situaci pro ty, kteří se snaží dostat z Afghánistánu, komplikuje blížící se 31. srpen. Do tohoto data chtějí Spojené státy ukončit stahování jednotek ze země. Hrozbou je i nevyzpytatelné chování Tálibánu. Americký prezident Joe Biden ve středu prohlásil, že USA nenechají na holičkách žádného svého občana, a to i za cenu, že američtí vojáci zůstanou v Kábulu i po vypršení stanoveného data.

Davy lidí, střelba, letadlo nemohlo přistát. Český velvyslanec popsal drama při evakuaci

Domácí

Vojenskou část kábulského letiště spravuje americká armáda, která dohlíží na evakuaci cizinců i jejich afghánských spolupracovníků. Civilní část mezinárodního letiště má pod kontrolou Tálibán.

Reklama

Výběr článků

Načítám