Hlavní obsah

Krvavé řádění Tálibánu: zastřelený generál policie, umučení Hazárové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vedení Tálibánu se sice snaží ukázat umírněnější tvář než v devadesátých letech, kdy například uvláčelo za náklaďákem bývalého prezidenta Nadžíbulláha, přesto přibývá zpráv o nových zvěrstvech.

Tálibové zajali a popravili generála afghánské policie.Video: Twitter @NawaNasrin

 
Článek

Na internetu se objevilo video, kde je zřejmě zachycen bývalý velitel policie v provincii Bádghís generál Hadží mulla Achakzai. Klečí v tradičním šatu se zavázanýma očima a spoutanýma rukama.

Poté do něj začnou ozbrojenci pálit a nakonec bezvládné tělo ještě několikrát udeří do břicha, hrudníku a hlavy.

Na video z údolí Panžšír, kde Tálibánu stále vzdorují a které se objevilo na stránkách odpůrců Tálibánu (jeho pravost se nedá ověřit), upozornila bývalá reportérka perského zpravodajství BBC Nasrín Nawaová. Okomentoval je slovy:

„Toto je jejich amnestie“.
Nasrín Nawaová, reportérka BBC

Generál Hadží byl zajat poté, co Tálibán dobyl provincii ležící u hranic s Turkmenistánem. Do hledáčku tálibů se dostal také proto, že působil jako vysoký zpravodajský důstojník.

Tálibové ho nakonec obklíčili, uvedl afghánský bezpečnostní poradce Násir Wazírí pro časopis Newsweek. Vzdal se, protože mu slíbili beztrestnost.

Tálibové našli data o spolupracovnících spojenců, Američané se bojí prozrazení

Zahraniční

Podle něj se Tálibánu podařilo dostat do seznamu vysokých afghánských představitelů, guvernérů, policistů a poradců, kteří si vyměňovali informace na zavřeném chatu.

Foto: Omar Haidari, Reuters

Afghánci předávají americkým vojákům holčičku přes ostnatý plot kábulského letiště.

V důsledku toho se jim zřejmě podařilo zadržet i guvernéra a policejního velitele z provincie Laghmán a správce okresu Nústín, který se skrýval v Kábulu.

Tálibán povraždil Hazáry

Tálibán také útočí na menšinu Hazárů, což je třetí nejpočetnější etnikum v zemi, které jako jediné v zemi vyznává šíitský islám. Hazárové tvoří asi devět procent obyvatel skoro čtyřicetimilionové jinak sunnitské země. Podle Amnesty International v provincii Ghazní mezi 4. a 6. červencem v okresu hnutí umučilo a povraždilo devět Hazárů.

Tálibán blokuje cestu na letiště, holčičku předali vojákům přes zeď

Svět

Amnesty International získala výpovědi svědků i fotografie. Vesničané z Mundrachtu před boji utekli do hor, ale několik se jich vrátilo do vesnice pro zásoby. Zjistili, že domy jsou vyrabované a tálibové na ně čekají. Přepadena byla i další skupina Hazárů, kteří mířili do vesnice. Zastřeleno bylo šest Hazárů a tři další umučeni k smrti.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu hlídkují v ulicích Kábulu

Když se tálibů ptali, proč jsou tak krutí, odpověděli: „Když je doba konfliktu, každý umírá. Nezáleží na tom, jestli máte zbraně nebo ne. Je to válka.“

Nasrín Nawaová také upozornila na Twitteru, že hlídka Tálibánu odmítla vpustit na kábulské letiště hazárské manžele. Tálib přiložil zbraň na čelo ženě a řekl jim: „Jste Hazárové a já vás nikdy nenechám projít.“

Reklama

Výběr článků

Načítám