Hlavní obsah

Tálibové našli data o spolupracovnících spojenců, Američané se bojí prozrazení

– Kábul

Bojovníci Tálibánu se minulý týden v Afghánistánu zmocnili blíže nespecifikovaného množství přístrojů, které Američané v zemi používali pro polní identifikaci místních občanů prostřednictvím biometrických údajů. Data, která by z přístrojů mohli získat, mohou ohrozit spolupracovníky spojenců, tvrdí s odkazem na své zdroje server The Intercept.

Foto: Profimedia.cz

Americký voják používá přístroj HIIDE.

Článek

Tálibové se přístrojů HIIDE, což je anglická zkratka pro ruční zařízení pro zjištění identity, zmocnili během ofenzivy už minulý týden.

Interceptu to řekl nejmenovaný představitel velitelství zvláštních operací. Informaci serveru navíc potvrdili další tři nyní již bývalí příslušníci americké armády.

Čtečky HIIDE umí snímat oční duhovky a otisky prstů, což jsou biometrické údaje používané k jednoznačné identifikaci lidí.

Británie přijme 20 tisíc uprchlíků z Afghánistánu. Podle opozice příliš pomalu

Zahraniční

Původně je americká armáda v Afghánistánu využívala k identifikaci radikálů a potenciálně nebezpečných teroristů, později však HIIDE začala využívat i při vytváření databáze důvěryhodných spolupracovníků. A to je teď může ohrozit.

„Museli jsme prověřovat tisíce místních denně. Kontrolovat jejich průkazy, sledovat, zda nemají sebevražedné vesty, jiné zbraně apod. HIIDE byl používán jako nástroj identifikace lidí spolupracujících s koalicí,“ cituje server jeden ze svých zdrojů.

Pákistánci si s daty poradí

Data obsažena v HIIDE by povstalci Tálibánu podle serveru The Intercept sami neměli být schopni dešifrovat, hrozí však, že by jim s tím mohla pomoci pákistánská tajná služba ISI.

Ta totiž s afghánskými povstalci spolupracuje. „Tálibán nemá vybavení pro to, aby ta data přečetl, ISI ale ano,“ potvrdil Interceptu bývalý příslušník oddělení zvláštních operací americké armády.

Británie přijme 20 tisíc uprchlíků z Afghánistánu. Podle opozice příliš pomalu

Zahraniční

Kolik lidí by mohlo být tímto způsobem ohroženo, server The Intercept neupřesňuje. Pentagon ani americká vojenská rozvědka na dotazy k tématu zatím nijak nereagovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám