Hlavní obsah

Koronavirus zabil v Číně přes tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Novému koronaviru 2019-nCoV podlehlo v pevninské Číně již 1016 lidí. Za pondělí podle místních úřadů počet obětí stoupl o rekordních 108 lidí. Nakažených přibylo 2478, tedy méně než v neděli. Celkový počet potvrzených případů tak stoupl v Číně na 42 638, z nichž se někteří již vyléčili, uvedla v úterý agentura Reuters s odvoláním na čínské úřady.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Měření teploty u člověka podezřelého, že je nakažen koronavirem.

Článek

Velká většina nových obětí a nakažených pochází z centrální provincie Chu-pej, v níž leží i nejvíce postižené město Wu-chan, které je ohniskem epidemie.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Počet lidí, u nichž se nákaza potvrdila, může během úterý výrazně stoupnout, protože vedení provincie v pondělí večer oznámilo, že chce ještě v úterý prověřit dalších více než 16 000 lidí, u nichž existuje podezření, že jsou virem nakaženi.

Vedení provincie Chu-pej v úterý odvolalo místního šéfa komunistické strany i předsedu zdravotní komise. Úřady neuvedly přesný důvod pro jejich propuštění, nicméně v Číně poslední dobou roste kritika toho, jakým způsobem místní činitelé k epidemii přistupovali v jejích začátcích. Chyby už dříve přiznal i starosta.

O nákaze jsme informovali pozdě, přiznal starosta Wu-chanu. Město stačilo opustit pět milionů lidí

Svět

V Číně v pondělí skončilo novoroční volno, které úřady ve snaze zabránit šíření nemoci prodloužily o deset dní. V zemi se však i přes konec svátků neotevřely některé obchody, školy či továrny. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec, v důsledku epidemie klesla i důvěra investorů v ekonomiku eurozóny.

Koronavirus se šíří mimo Čínu

Nákaza se již rozšířila do několika desítek zemí, co se týče úmrtí, mimo pevninskou Čínu však zatím zaznamenali po jednom na Filipínách a v Hongkongu.

První úmrtí v důsledku koronaviru mimo Čínu. Muž zemřel na Filipínách

Svět

Nejvíce infikovaných mimo Čínu hlásí Japonsko. Vietnam v úterý informoval o svém již patnáctém případu, když se nákaza potvrdila u tříměsíčního dítěte.

Hongkong v úterý oznámil nákazu u čtyř lidí z obytného domu, v němž žili muž a žena, kteří vykazovali symptomy onemocnění. Místní úřady nyní vyšetřují, zda se virus nemohl rozšířit domovní instalací. Pokud by se toto podezření potvrdilo, značně by vzrostlo riziko vzniku nových lokálních ohnisek nákazy. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová vyzvala obyvatele města, aby zůstávali co nejvíce doma.

Ve Spojených státech se potvrdila nákaza u člověka, který byl nedávno z Wu-chanu evakuován a pobýval společně s dalšími navrátilci v povinné karanténě na vojenské základně v Kalifornii. Jedná se již o třináctý případ v USA.

Thajsko kvůli obavě ze šíření nákazy zakázalo vylodění více než 2000 lidí, kteří jsou na palubě výletní lodi MS Westerdam společnosti Holland America.

Plavidlo hledá v asijských vodách přístav již několik dní, odmítlo jej již Japonsko a Filipíny. Přítomnost viru na palubě se přitom zatím nepotvrdila.

Koronavirus 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním). U některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání plic. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím, kteří trpí jinou chronickou nemocí, jako jsou diabetes nebo kardiovaskulární choroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám