Hlavní obsah

Komik Bill Cosby bude platit. Před padesáti lety sexuálně napadl nezletilou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Monica

Americký komik a herec Bill Cosby v roce 1975 sexuálně napadl tehdy šestnáctiletou dívku, rozhodl soud v Santa Monice. Proti herci nebylo vedeno žádné trestní stíhání, protože je případ už promlčený. Protože byla ale žena v době spáchání činu nezletilá, mohla podat občanskoprávní žalobu s nároky na náhradu škody. Cosby po verdiktu soudu musí zaplatit poškozené ženě půl milionu dolarů (11,5 milionu korun) za citové strádání.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Bill Cosby na snímku z roku 2018

Článek

Sám čtyřiaosmdesátiletý Cosby se k soudu nedostavil, ale obvinění odmítá. Prohlásil, že si na ženu nepamatuje. K incidentu podle něj nemohlo dojít, protože by v té době nepokračoval v sexuálním styku s někým, komu ještě nebylo osmnáct let. Žena, ale tvrdí, že věděl, kolik jí v té době bylo let.

Vypověděla, že komik ji a její o rok starší kamarádku pozval do sídla Playboye, když jí bylo 16 let a jemu 37. Porotcům řekla, že ji vzal za ruku a pak se s její vynucenou pomocí sám ukájel.

Hercova obhájkyně zpochybňovala ženinu výpověď. Žalobu na Cosbyho podala v prosinci 2014 a tehdy uvedla, že k incidentu došlo v roce 1974, kdy jí bylo 15 let. Později u soudu uvedla, že nedávno dospěla k závěru, že se v roce spletla, a nyní se domnívá, že se to stalo v roce 1975. Navzdory rozporům porota složená z osmi žen a čtyř mužů potvrdila, že Cosby žalobkyni sexuálně napadl, když jí bylo 16 let.

Nejvyšší soud USA osvobodil komika Billa Cosbyho odsouzeného za znásilnění

Amerika

Případ se projednává se značným zpožděním. V roce 2017 byl totiž pozastaven, když Cosby čelil trestnímu stíhání. Více než 60 žen ho obvinilo z různých druhů sexuálního napadení. Bavič vždy obvinění odmítal.

V roce 2018 byl ale odsouzen k několika letům vězení ze zdrogování a znásilnění své někdejší přítelkyně. Cosby strávil ve vězení asi tři roky, když pensylvánský nejvyšší soud v červnu loňského roku jeho odsouzení překvapivě zrušil a herec se dostal před 11 měsíci na svobodu.

Cosby býval známý především díky své roli otce v sitcomu The Cosby Show. Obvinění desítek žen ze sexuálních útoků, které se podle nich táhly pět desítek let zpět, jeho reputaci rodinně zaměřeného člověk zničily, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám