Hlavní obsah

Nejvyšší soud USA osvobodil komika Billa Cosbyho odsouzeného za znásilnění

Washington

Nejvyšší soud amerického státu Pensylvánie ve středu zrušil odsuzující verdikt proti televiznímu komikovi Billovi Cosbymu, který byl v roce 2018 uznán vinným ze zdrogování a znásilnění své někdejší přítelkyně.

Bill Cosby (vpravo) se svým mluvčím Andrew Wyattem u soudu v roce 2016.

Článek

Podle vyšší soudní instance Cosby neměl být v této věci trestně stíhán kvůli dohodě uzavřené s prokurátorem v souvislosti s civilním řízením ve stejné věci. Nový verdikt nařizuje propuštění 83letého herce a zakazuje opakování procesu.

Státní nejvyšší soud zasáhl v momentě, kdy už si Cosby odpykal více než dva roky z trestu, který mohl trvat až deset let. Reportér televize MSNBC s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že bývalý komik bude do několika hodin na svobodě.

Americký komik Bill Cosby jde nejméně na tři roky do vězení

Amerika

Cosbyho obvinilo z různě závažných sexuálních přečinů přes 60 žen, přičemž několik z nich popsalo, že jim byly podány omamné látky. Většinou ale byly údajné činy v době veřejných svědectví promlčené, u soudu skončila jen obvinění od Andrey Constandové, kterou prý Cosby znásilnil v roce 2004. Prokuratura v Pensylvánii se nejdříve rozhodla baviče nestíhat a donutit jej tak k výpovědi v souvislosti s civilní žalobou, z níž v roce 2006 vzešlo mimosoudní vyrovnání.

Pochybení prokuratury

Ovšem v roce 2015 prokuratura již s novým vedením od dřívější dohody odstoupila a Cosbyho obžalovala, i na základě výpovědí ze zmíněného civilního řízení. A právě tento moment nejvyšší soud ve svém verdiktu napadl, přičemž podotkl, že Cosby ve výpovědích učiněných po dohodě s prokurátorem pronesl "několik inkriminujících výroků".

Americký komik Bill Cosby je vinný, rozhodla porota. Za znásilnění mu hrozí deset let

Zahraniční

"Volnost přiznaná prokurátorům našeho společenství (Pensylvánie), jakkoli velká, neznamená, že její uplatňování je zbaveno omezení náležitého postupu," píše se v rozhodnutí. "Když je bezpodmínečné rozhodnutí obvinit či neobvinit učiněno veřejně a s úmyslem vyvolat akci a dodat druhé straně jistotu... odepřít druhé straně výhody plynoucí z tohoto rozhodnutí znamená urážku základní spravedlivosti," pokračuje argumentace většiny soudního senátu.

Ta označila zrušení odsuzujícího verdiktu i trestu za jediný správný postup, ačkoli média podotýkají, že se neobjevily důkazy o tom, že by zmiňovaná dohoda Cosbyho s prokuraturou někdy měla písemnou podobu. Nejvyšší soud zároveň rozhodl, že další stíhání Cosbyho na základě "těchto konkrétních obvinění" není možné. Jak bude na vývoj reagovat prokuratura, nebylo ihned jasné.

Cosbyho v Los Angeles ze znásilnění neobvinili, činy jsou promlčeny

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám