Hlavní obsah

Kimova tajemná slova o zbrani vyvolala divoké spekulace, co vlastně KLDR vyvíjí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projev severokorejského předsedy Kim Čong-una, že svět brzo uvidí novou severokorejskou strategickou zbraň, vyvolala okamžitě spekulace, co KLDR připravila. Objevily se i divoké hypotézy o možném atmosférickém testu jaderné zbraně. Většina expertů se přiklání k tomu, že půjde o vylepšenou mezikontinentální balistickou raketu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Moc jistí ohledně toho, s čím může severokorejský režim přijít, si však experti nejsou, přiznal Jeffrey Lewis ze Střediska Jamese Martina pro studia nešíření jaderných zbraní (CNS). Řekl, že po letech vývoje je zbrojní program Severní Koreje tak pokročilý, že se dá těžko předvídat, co se bude testovat.

Američtí vojenští představitelé jsou přesvědčeni, že nejpravděpodobnější je vypuštění balistické rakety dlouhého doletu.

Končíme se zdrženlivostí, světu předvedeme novou zbraň, hrozí Kim Čong-un

Svět

Expert na Severní Koreu Ankit Panda z Federace amerických vědců upozornil, že může jít o střelu s novým pohonem. Nemusí jít jen o vylepšený raketový motor na kapalná paliva, ale motor na paliva tuhá: „Při všech testech v roce 2019 se používaly motory na tuhá paliva a oni jsou jasně zběhlejší ve výrobě těchto motorů v různých průměrech. S přechodem k motorům na tuhá paliva pro mezikontinentální balistické rakety jsou spojeny problémy, ale pravděpodobně bude Severní Korea demonstrovat průlom v této oblasti.“

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské balistické rakety KN-23 ze 4. května.

Tomu, že by mělo jít o test raketového nosiče, také nasvědčují severokorejská prohlášení o neupřesněných úspěšných prosincových testech na kosmodromu Sohe. KLDR sice neuvedla, co se tam testovalo, ale předpokládá se, že raketový motor.

Provedli jsme další test na raketové základně, oznámila KLDR

Svět

Obrana proti raketám na tuhá paliva je těžší, protože se nemusejí tak dlouho připravovat na start. Není nutné jejich nádrže plnit agresivním palivem, jako asymetrický dimethylhydrazin či nebezpečná okysličovadla v podobě oxidu dusičitého nebo dýmavé kyseliny dusičné. Mohou se vypouštět hned.

Hlavice s více náložemi

Další možností je, že KLDR představí hlavici, která je schopna se bez problémů vrátit do atmosféry. KLDR sice v listopadu 2017 otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15 schopnou zasáhnout území USA, ale představitelé americké armády zpochybnili severokorejské tvrzení, že se hlavice bezpečně vrátila do atmosféry. Panda uvedl, že při tomto testu možná severokorejští vojenští experti získali data, která jim umožnila upravit hlavici a její trajektorii, i když vysoký úhel, pod nímž byla raketa odpálena, snižuje použitelnost dat pro vypuštění během války.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz a ČTK/AP

Srovnání nové severokorejské rakety a ruského Iskanderu vpravo. Tvar i i řídicí plošky jsou si nápadně podobné.

Podle Pandy nelze vyloučit ani možnost, že půjde o raketu s více hlavicemi: „Přidání více jaderných hlavic na jednu raketu poskytuje větší šanci proniknout americkým protiraketovým štítem. A jestli se obávají, že mohou mít hlavice problémy se spolehlivostí, více hlavic zvyšuje šanci, že jedna úspěšně exploduje.“

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské rakety Hwasong-15.

Propagační test

Evropský expert Markus Schiller, který se zaměřuje na to, jak KLDR získává zahraniční pomoc při vývoji svých zbraní, upozornil na jednu zvláštnost severokorejských zbraňových programů: „Zaměřují se na vyvolávání vln s novými zbraněmi místo toho, aby pragmaticky vyrobili více zbraní, které už vyvinuli.“

KLDR má novou raketu, může jít o verzi ruského Iskanderu

Svět

„Tato nová věc bude zase něco, co si obstarali někde jinde, nebo půjde o propagační akci, kterou budou naši političtí experti interpretovat jako velký krok k nové technologii,“ dodal Schiller.

Podle něj je možné, že se KLDR pokusí ukázat nějaký hypersonický kluzák, pohybující se rychlostí pětinásobně vyšší než rychlost zvuku (přes 6000 km/h): „Pravděpodobně ukážou návrh hypersonického kluzáku v modelu nebo odpálí větší raketu, která bude mít jako poslední stupeň raketu KN-23 a bude s ní před návratem (do atmosféry) trochu manévrovat a tvrdit, že šlo o test hypersonického kluzáku.“

KN-23 je severokorejská balistická raketa krátkého doletu, která je zřejmě odvozená od ruského Iskanderu M. Může létat po nízké balistické křivce, což ztěžuje její detekci a zničení.

Jaderný test v atmosféře?

Spekulace, že by KLDR provedla jaderný test v atmosféře, jsou považovány za divoké, protože tím by pobouřila své spojence v Moskvě a Pekingu.

Ať už půjde o jakoukoli zbraň, platí varovná slova Grace Liouvé z CNS: „Jakýkoli test nebo cvičení jim neumožní jen vyvinout zbraně, které budou rychlejší a budou mít větší dolet nebo spolehlivost, ale navíc poskytnou lidem, kteří s nimi pracují, další výcvik ve využití a nasazení této zbraně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám