Hlavní obsah

KLDR má novou raketu, může jít o verzi ruského Iskanderu

Pchjongjang/Soul/Washington

Čtvrteční severokorejský raketový test zvýšil obavy, že má KLDR nové balistické rakety krátkého doletu, možná derivát ruských střel Iskander, které by mohly proniknout protiraketovou obranou Jižní Koreje a Japonska. Na test dohlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz a ČTK/AP

Srovnání nové severokorejské rakety a ruského Iskanderu vpravo. Tvar i i řídicí plošky jsou si nápadně podobné.

Článek

„Nejvyšší vůdce Kim Čong-un byl na velitelském stanovišti informován o plánu cvičení s různými údernými prostředky dalekého dosahu a nařídil jeho zahájení,“ uvedla severokorejská tisková agentura KCNA.

„Úspěšné cvičení rozmístění a odpalu určené k prověření schopnosti rychlé reakce obranných jednotek prokázalo sílu těchto jednotek, které jsou plně připraveny zdatně provést jakoukoli bojovou operaci,“ dodala agentura.

Kim podle ní „zdůraznil nutnost dále posílit schopnosti obranných jednotek, aby byly připraveny vykonávat bojové úkoly a zareagovat v případě jakékoli mimořádné události“. ”Mír a bezpečnost země lze zaručit jen prostřednictvím velké fyzické síly schopné bránit naši suverenitu,” dodal ve vyjádření, které už nezmiňovalo odzbrojovací jednání.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start raket

KCNA neupřesnila, co míní termínem daleký dosah. Jaký typ střel Severní Korea ve čtvrtek odpálila, zatím není jasné. Jihokorejský generální štáb oznámil, že šlo o rakety krátkého doletu, z nichž jedna urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů.

„Představitelé jihokorejské rozvědky poslancům při jednání za zavřenými dveřmi řekli, že tyto střely jsou zřejmě součástí nového severokorejského zbrojního systému,” uvedl v pátek poslanec Kim Min-ki.

Pentagon v noci na pátek oznámil, že KLDR odpálila několik balistických raket, které dospěly do vzdálenosti větší než 300 kilometrů.

Foto: KCNA, Reuters

Start nové severokorejské rakety

Test zvýšil obavy, že Severní Korea má raketu na pevné palivo odvozenou z ruské balistické rakety krátkého doletu 9M723 Iskander. Tyto spekulace se objevily už po dřívějším testu.

Určit přesný typ nejde, ale raketa je velmi podobná Iskanderu, vyvíjené ukrajinské střele Hrim i jihokorejské střele Hjunmu-2, která byla vyvíjena s ruskou pomocí, uvedl server 38North, který se specializuje na Severní Koreu a její vojenské schopnosti.

Foto: KCNA, Reuters

Start nové severokorejské balistické rakety z 4. května. Vidět jsou i odletující pásy jako u Iskanderu.

Že by mohlo jít přímo o Iskander naznačuje analýza německého raketového experta Markuse Schillera. Na snímcích si všiml, že při startu severokorejské rakety z ní odlétly podpůrné pásy stejným způsobem jako u Iskanderu.

Iskander je nebezpečný, protože může létat i po zploštělé balistické křivce, kdy nepřekročí výšku letu 50km, takže se hůře likviduje antiraketami než letitý Scud B, který vystoupá do výše až 300 km. Protože Iskander nikdy neopustí atmosféru a je vybaven malými ploškami, může snadno změnit směr letu, což zvyšuje přesnost zásahu a ztěžuje jeho sestřelení. Může proniknout americkou protiraketovou obranou, protože systém Patriot PAC 3 má nejvyšší dosah 40 km a systémy THAAD a Aegis jsou účinné až od 50 km výše. Iskander navíc spaluje pevné palivo, takže se ke startu nemusí dlouze připravovat.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz a ČTK/AP

Srovnání nové severokorejské rakety a ruského Iskanderu vpravo. Tvar i i řídicí plošky jsou si nápadně podobné.

Jak se KLDR ke střele dostala, není jasné, Iskander však existuje i ve zjednodušené verzi E pro export, která má dolet omezený na 280 km, takže její export nepodléhá restrikcím. Tuto verzi si pořídilo Alžírsko a Arménie. Nelze však vyloučit, že si Pchjongjang opatřil dokumentaci k raketě, která má dolet 500 km.

Dělostřelecké rakety

Sobotní test ale ukázal, že KLDR udělala pokrok i ve vývoji dělostřeleckých taktických raket odpalovaných z raketometů. KLDR už dlouhodobě využívá rakety ráže 240 mm s odhadovaným doletem 40 až 50 km a hlavicí o hmotnosti 45 kg. Nyní ale bylo vidět, že využila bezdýmé dvousložkové palivo, které má vyšší energii.

Foto: ČTK/AP

Salva severokorjských dělostřeleckých raket ráže 240 mm

Odpálena byla i dělostřelecká raketa ráže 300 mm KN-09, která byla poprvé testována v roce 2013. Má dolet 190 až 220 km. Za hlavicí je vybavena malými kachními ploškami, které umožňují se střelou manévrovat a umožnit přesnější zásah, je-li raketa vybavena satelitní navigací. Původ KN-09 není jasný, spekuluje se, že jde o upravenou čínskou raketu WS-1B nebo jinou podobnou ze systému Wajši vyrobenou čínskou Národní korporací přesného strojírenství (CPMIEC).

Reklama

Výběr článků

Načítám