Hlavní obsah

Končíme se zdrženlivostí, světu předvedeme novou zbraň, hrozí Kim Čong-un

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu, prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un na jednání špiček Korejské strany práce (KSP). Současně ohlásil, že světu brzy předvede novou strategickou zbraň.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Nemáme žádný důvod být dále jednostranně spoutáni tímto závazkem,“ uvedl Kim Čong-un. Jaderné odstrašování je podle severokorejského vůdce nezbytné vůči hrozbám z Washingtonu, který pokračuje ve vojenských cvičeních s Jižní Koreou. Postěžoval si také na „gangsterské sankce a nátlak“.

KLDR prý provedla významný test na raketové základně Sohe

Svět

Současně kritizoval Washington za promarnění času k dialogu. Pokud USA nezmění nepřátelskou politiku vůči Pchjongjangu, Severní Korea bude pokračovat ve vývoji strategických zbraní, varoval. „Svět brzy uvidí novou strategickou zbraň v držení KLDR,“ avizoval.

Kim Čong-un přiznal velké hospodářské problémy KLDR

Svět

V posledních měsících Severní Korea opět provedla několik zkoušek raket krátkého doletu i dalších zbraní. KLDR tvrdí, že má balistickou raketu schopnou zasáhnout jakékoli místo ve Spojených státech amerických. Test mezikontinentální střely Hwasong-15 provedla v roce 2017. Podle odborníků ale Pchjongjang stále neprokázal, že bojová hlavice je schopná přečkat vstup do atmosféry.

Severokorejský vůdce Kim opět zdolal na bílém koni horu Pektu

Svět

Spojené státy žádají, aby se Pchjongjang vzdal vývoje jaderných zbraní, a teprve potom chtějí odvolat sankce uvalené na zemi za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu. Jednání o denuklearizaci KLDR se ocitla na mrtvém bodě od neúspěšného únorového summitu Trumpa s Kim Čong-unem v Hanoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám