Hlavní obsah

Svržená barmská vůdkyně Su Ťij čelí dalšímu stíhání, za korupci jí hrozí 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto
Aktualizováno

Bývalá barmská vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír, pětasedmdesátiletá Do Aun Schan Su Ťij, kterou nyní drží v domácím vězení vojenská junta, čelí dalšímu vyšetřování, tentokrát kvůli údajné korupci. S odvoláním na informace státního deníku New Light of Myanmar to ve čtvrtek napsala agentura Reuters. Nová obvinění se týkají zneužití majetku dobročinné nadace, kterou Su Ťij vedla.

Foto: Yves Herman, Reuters

Su Ťij

Článek

Stíhání se podle deníku týká jak vězněné opoziční političky, tak několika dalších představitelů její někdejší vlády. Jde v něm o údajné zneužití pozemků vlastněných nadací, která nese jméno Do Kchin Ťij, jež byla první barmskou velvyslankyní a matkou Su Ťij.

„Dopustila se korupce, když využila svého postavení. Byla proto obviněna podle antikorupčního zákona,” napsal New Light of Myanmar. V případě odsouzení by jí hrozilo až 15 let vězení.

Podle čtvrtečního sdělení junty přijala Su Ťij úplatky v přepočtu ve výši 12,5 milionu korun a také dostala sedm kusů zlata o celkové hmotnosti 11 kg. Měl jí je předat bývalý správce rangúnské oblasti. Podle obvinění také svržená civilní vláda ztratila značné sumy na smlouvách o pozemcích. Podobným obviněním čelí i další představitelé civilní vlády.

Bývalá barmská vůdkyně Su Ťij se poprvé od puče objevila osobně u soudu

Svět

"Tato obvinění jsou absurdní," řekl agentuře AFP obhájce Kchin Maun Zo, „cílem je "udržet Su Ťij mimo politickou scénu země a poškodit její image.”

Su Ťij zatím nové stíhání nijak nekomentovala, už nyní ale před soudem čelí obžalobě kvůli porušení zákonů v šesti případech. První se týkalo nelegálního vlastnictví vysílaček, další porušování protiepidemických zákonů. Dosud nejzávažnější bylo obvinění z porušení státního tajemství, kde jí hrozí trest až 14 let vězení. Za úplatky jí ale hrozí až 15 let.

Soudní proces kvůli nelegálním vysílačkám, které byly údajně nalezeny u političky doma, začne příští týden.

Su Ťij obvinili potřetí podle zákona z koloniálních dob

Svět

Barmská armáda provedla 1. února převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená právě nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Puč vyvolal rozsáhlé nepokoje, při jejichž brutálním potlačování zahynulo přes 800 lidí. Dalších 5000 jich bylo zadrženo.

Barmský básník zemřel po výslechu, tělo předali ženě bez orgánů

Svět

Žádné volební podvody se neprokázaly. Vítězství Národní ligy pro demokracii ale ohrožovalo postavení armády, byť ta měla v parlamentu garantováno 25 procent křesel a její zástupci obsazovali i silová ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám