Hlavní obsah

Jižní Korea spustila další vojenské manévry

Soul

Jižní Korea ve čtvrtek zahájila další vojenské cvičení, kterého se účastní pozemní síly i letectvo. Na rozsáhlých manévrech se má podílet 800 vojáků a většinou se střílí ostrou municí.

Foto: Reuters

Prezident I Mjong-bak (vprostřed) s jihokorejskými vojáky

Článek

Naposledy Soul uskutečnil ostré dělostřelecké palby u ostrova Jonpchjong v pondělí. Ve čtvrtek začalo cvičení u Počcheonu ležícím asi 20 kilometrů od hranic mezi oběma Korejemi a padesát kilometrů od Soulu. Cvičení s ostrými střelbami je relativně rozsáhlé. Účastní se ho 800 vojáků.

„Rozsah mechanizovaných sil bude ohromný. Zatímco normálně máme šest samohybných děl K-9, teď jich bude 36. Nasadíme také proudová letadla F-15 a vrtulníky. A většina mechanizovaných sil bude střílet ostrými,“ avizoval armádní mluvčí.

Ačkoliv Jih už letos uspořádal 47 vojenských cvičení, to nynější je nejrozsáhlejší svého druhu v zimním období.

Foto: Reuters

Helikoptéra AH-1S Cobra pálí ostrou municí během manévrů.

Napětí na korejském poloostrově letos vzrostlo po potopení jihokorejské korvety severokorejským torpédem a listopadové dělostřelecké palbě KLDR proti jihokorejskému ostrovu Jonpchjong, který si Severní Korea nárokuje.

Od té doby ale eskaloval napětí Jih, který pořádá jedny manévry za druhými. Soul už dříve odstoupil od politiky sbližování a nyní se navíc vyměnili ministr obrany a náčelník štábu za lidi požadující tvrdší postup vůči Severu.

Severní Korea původně vyhrožovala, že v případě nových manévrů znovu zaútočí, ale nakonec stanovisko změnila.

Obě země jsou od padesátých let de iure stále ve válce, protože tříletý konflikt skončil v roce 1953 jen příměřím.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Bojové letouny F-15K během cvičení

Reklama

Související články

Zaútočíme znovu, varovala KLDR před manévry

Severní Korea v pátek pohrozila dalším útokem proti jihokorejskému ostrovu Jonpchjong, na který si činí nárok. Dělostřelectvo KLDR ostrov ostřelovalo minulý...

Severokorejští dělostřelci mají pohotovost

Severokorejská armáda vyhlásila pohotovost pro dělostřelecké jednotky na západním pobřeží. Informovala o tom v neděli jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním...

Výběr článků

Načítám