Hlavní obsah

Japonsko chce do oceánu vypustit radioaktivní vodu z Fukušimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Tokio Electric Power, provozovatel jaderné elektrárny v japonské Fukušimě, chce vypustit do Tichého oceánu ohromné množství radioaktivní vody, napsal list The Guardian. Do léta roku 2022 totiž dojde místo pro její uskladnění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radioaktivní vodu z Fukušimy chtějí vypouštět do PacifikuVideo: Reuters

 
Článek

Jadernou elektrárnu zasáhla v březnu roku 2011 vlna tsunami po silném zemětřesení a silně ji poničila. V podzemí ve více než tisícovce nádrží je momentálně uložen přes milion tun kontaminované vody.

Ta vzniká mísením s vodou, kterou společnost Tokio Electric Power používá, aby zabránila roztavení tří poškozených jaderných reaktorů. Do léta 2022 budou ale všechny nádrže plné, varuje firma.

Ačkoliv se z vody odstraňuje většina radionuklidů, tritium – radioaktivní izotop vodíku ale zůstává. Zatím totiž neexistuje technologie, která by ho dokázala zlikvidovat. Tritium ve velmi malém množství se ale v přírodě vyskytuje. Firma chce proto kontaminovanou vodu vylít do oceánu, kde by se její koncentrace rozředila.

O plánu firmy by měla rozhodnout japonská vláda, uvedl ministr životního prostředí Jošiadi Harada. Kabinet se bude situací zaobírat, až dostane posudek od specialistů, kteří by měli navrhnout plán na likvidaci kontaminované vody. Jednou z možností by bylo uskladnit ji na zemi.

Nápad na vylití a rozředění radioaktivní vody v oceánu se nelíbí nejen místním rybářům, ale ani sousedním státům, především Jižní Koreji. Ta se obává dopadu na svou produkci ryb a mořských plodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám