Hlavní obsah

Fukušimští pěstitelé rýže stále ještě nejsou za vodou

Právo, DPA, vpl

Celá staletí bývalo okolí města Fukušima vyhlášené po celém Japonsku pěstováním chutné rýže. V březnu 2011 však silné zemětřesení a následná tsunami poškodily tamní jadernou elektrárnu. Uniklá radioaktivita a některé chemické látky uvolněné do prostředí pak zcela znehodnotily vysoce produktivní rýžová pole.

Foto: Issei Kato, Reuters

Okolí fukušimské elektrárny zůstává i osm let po nehodě ohrožené radioaktivitou. Úroveň zamoření pomáhá snižovat i pravidelná orba

Článek

Není divu, že řada zemědělců raději své pozemky opustila. Jiní se však rozhodli zůstat a bojovat i v nelehkých podmínkách o živobytí v kraji, který kdysi živil velkou část obyvatel země vycházejícího slunce.

Sidžu Sugeno putuje zádumčivým pohledem přes svá pole. V chladném březnovém ránu jsou pod tenkou ledovou pokrývkou. „Loni si tu děti poprvé od neštěstí hrály,“ říká houževnatý chlapík věnující se ekologickému zemědělství. „Dlouhou dobu mohly jít ven, jen když si nasadily plynové masky.“

Fukušima leží asi padesát kilometrů od města Nihomacu, kde se Sugeno narodil a kde žily generace jeho předků. Dál se snaží se zaťatými zuby udržet svůj domov a tisíc let stará rýžová pole, a to i po osudovém 11. březnu 2011.

Orba pomáhá

Byť nebylo jednoduché prodat rýži vypěstovanou první roky po poničení atomové elektrárny, šedesátiletý muž se znovu a znovu brodil ve vodě, aby osázel rodinné pozemky.

Zjistil, že pravidelná orba snižuje úroveň zamoření prostředí radioaktivitou. Do půdy současně vpravuje zeolit, vysoce porézní hlinitokřemičitou látku, která nejenže zvyšuje úrodnost pozemku, ale současně pohlcuje radioaktivní záření.

Aby nezávisel na vládě, vypravil se za vědci z univerzity v Niigatě, nastudoval si složité zdravotní normy, naučil se zacházet s citlivými přístroji a do tabulek si zapisuje výsledky měření úrovně radioaktivity, které na svých pozemcích pravidelně provádí s buldočí vytrvalostí. Dnes může zaručit zákazníkům, že jeho rýže a zelenina jsou v naprostém pořádku. V některých oblastech již úřady povolily vstup do ještě nedávno uzavřených míst a vybízejí obyvatele, aby se tam vrátili.

Hosté se činí

Mnozí to ale odmítají a další už začali jinde nový život. „Vláda mluví neustále o obnově oblasti, ale jaksi přitom zapomíná na farmáře. Už jich moc nezůstalo, nemají mnoho energie nebo jsou příliš staří. Chtějí, abych převzal jejich pole,“ konstatuje Sugeno.

Farmáři se totiž daří získávat nové zákazníky. „Jde o transparentnost. Když rolníci poskytnou lidem pravdivé informace, porozumí celé věci,“ je přesvědčen Sugeno.

Proto stejně jako někteří další nabízí ve svém domě zájemcům ubytování. Pobývají u něj univerzitní učitelé i jejich posluchači nebo zaměstnanci velkých tokijských firem, a nejenže se sami přesvědčují, jak farmáři neustále pečlivě kontrolují své zemědělské výrobky, ale se svým hostitelem pracují i na poli nebo ve stáji.

Při letních olympijských hrách v roce 2020 se odehrají zahajovací zápasy v baseballu a softballu právě ve Fukušimě. Ale Sugeno z toho radost nemá. „V důsledku radioaktivního záření musely tisíce lidí během chvilky utéci z domovů. Pokud má vláda dost času a peněz na olympijské hry, proč je raději nedá na to, aby těmto lidem více pomohla?“

Škody dosáhly 210 miliard dolarů
Výška tsunami10–15 metrů
Počet mrtvých15 373
Počet nezvěstných8 196
Výše škod210 mld. dolarů
Zničené budovypřes sto tisíc
Oběti radiace0
(Zdroj: The Mainichi Daily News)

Reklama

Výběr článků

Načítám