Hlavní obsah

Farmáři v KLDR končí v lágrech, nestíhají vypěstovat kimčongilie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Několik dní před výročím narození severokorejského diktátora Kim Čong-ila trestá tamní nomenklatura místní farmáře za to, že podle ní zanedbávají pěstování speciální odrůdy begónií, tzv. kimčongilií. Informoval o tom jihokorejský server Daily NK, který se zaměřuje na zpravodajství ze Severní Koreje.

Foto: Profimedia.cz

Výstava kimčongilií před obrazem Kim Čong-ila a jeho otce Kim Ir-sena v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu

Článek

Květinu kimčongilii původně vypěstoval japonský botanik Kamo Mototeru, který bývalého diktátora obdivoval. Představil ji v roce 1988 u příležitosti šestačtyřicátých narozenin Kim Čong-ila, po asi dvaceti letech kultivování jihoamerických begónií.

Kimčongilie se vyznačují sytě červenou barvou a v Severní Koreji jsou považovány za „nesmrtelné květiny“. Podobně jsou v Severní Koreji pěstovány i „kimirsenie“, což je zase fialový hybrid orchideje.

Kim Čong-un se ukázal v divadle se svou ženou

Svět

Zdroj ze severokorejské provincie Yanggang serveru řekl, že místní farmář jménem Han, který byl manažerem farmy, která pěstuje kimirsenie a kimčongilie, byl odsouzen na půl roku nucených prací. K tomu, aby květiny mohly být náležitě pěstovány, potřebuje být ve sklenících pečlivě kontrolovaná teplota a vlhkost. Han ale nemohl najít stabilní dodávku palivového dřeva a nemohl tak zajistit, aby květiny vykvetly včas.

Foto: Profimedia.cz

Květinový festival kimirsenií v Pchjongjangu.

Severokorejské politbyro totiž v lednu rozhodlo, že proklamovaný největší státní svátek – výročí narození Kim Čong-ila, zvané také jako Den Zářivé hvězdy, se bude slavit zároveň i se Dnem Slunce, což je pro změnu výročí narození Kim Ir-sena, předchůdce a otce Kim Čong-ila a děda současného vládce Kim Čong-una. Komise pro oslavy rozhodla o výstavě kimčongilií, na což Han namítl, že to nejde stihnout, aby květiny vykvetly včas. Vyšší úředníci na to reagovali tak, že Hana z pozice manažera farmy vyhodili, obvinili z nedbalosti a poslali do lágru.

Kim Čong-un vydírá svět, odpaluje jednu raketu za druhou

Svět

Podle zdroje serveru se severokorejská ekonomická aktivita silně zpomalila kvůli posilování opatření pro kontrolu nemocí. Ty vedly k tomu, že mnoho farem na kimirsenie a kimčongilie bylo opomíjeno. „Ale teď najednou říkají, že potřebujeme rychle kimčongilie, a jak je má Han pěstovat?“ ptá se zdroj.

Další ze zaměstnanců Choi, který byl odpovědný za teplotu v kotlích, byl odsouzen ke tříměsíčnímu pobytu v pracovním táboře za to, že „nezajistil dostatečnou teplotu“. Podle místních se úřady nezajímají o stav skleníků, nejsou schopné zajistit dodávku základních věcí, jako například palivového dřeva, a odmítají za to převzít odpovědnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám