Hlavní obsah

Evropa se postavila Pekingu v Jihočínském moři

Novinky, Alex Švamberk

Velká Británie, Francie a Německo odmítly nároky Číny, které vznáší na Jihočínské moře. Spojeným národům tři nejdůležitější evropské země předaly minulý týden společnou nótu, ve které uvedly, že čínské „historické“ nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře jsou v rozporu s mezinárodním právem námořní konvencí OSN (UNCLOS). Expert na mezinárodní právo Jonathan Odom to v pátek označil „za velmi významný a pozitivní krok“.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Loď čínské pobřežní stráže ve sporných Scarboroughských mělčinách

Článek

„Je důležité vidět , kde tyto tři země stojí,“ uvedl expert z Marshallova evropského střediska pro bezpečnostní studie Jonathan Odom.

„Francie, Německo a Spojené království také zdůraznily, že nároky týkající se uplatnění ´historických práv´ ve vodách Jihočínského moře nejsou v souladu s mezinárodním právem a ustanoveními úmluvy UNCLOS a připomínají rozhodnutí arbitráže ve věci případu Filipín proti Číně z 12. července 2016, které to jasně potvrzuje,“ stojí v textu pro OSN.

Arbitráž v Haagu před čtyřmi lety rozhodla, že čínské nároky jsou neoprávněné a garantovala Filipínám nároky na jejich výlučnou ekonomickou zónu ve vzdálenosti 200 námořních mil od pobřeží. Čína ve sporných oblastech buduje základny na umělých ostrovech.

Čína má smůlu, sporná část Jihočínského moře jí nepatří

Svět

V pátek zdůraznil Jonathan Odom, že je to poprvé, co něco takového udělala evropská „velká trojka“, jak se přezdívá Británii, Francii a Německu: „Je to úplně poprvé, kdy vydaly nótu na toto téma ohledně situace v jihočínském moři. Už předtím hovořily společně, ale tohle je významný posun, když se předal dvoustránkový detailní dopis o čínských aktivitách OSN.“

Připomenul, že Francie, Německo a Velká Británie jsou všechny členy UNCLO. Loni tyto tři země varovaly před vývojem v oblasti, Čínu však nekritizovaly.

Rozhodnutí třech evropských hegemonů ocenil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který zdůraznil, že Čína musí dodržovat všechny mezinárodní konvence.

Evropské země míří do sporné oblasti 

Signatáři dopisu však nekončí u slov. Francie navzdory velkému odporu Číny podnikla letos v Tchajwanském průlivu Operaci na zajištění volné plavby FONOP. Velká Británie slíbila, že v příštím roce vyšle do Jihočínského moře novou letadlovou loď HMS Queen Elizabeth.

Působení v oblasti zvažuje i Spolková republika Německo. Nyní tak jsou na manévrech americké sesterské letadlové lodě USS Ronald Reagan a USS Nimitz . Spojené státy současně oznámily, že mají zájem zvětšit do roku 2045 svou flotilu z 293 na 355 nových a modernizovaných lodí, protože momentálně má jejich námořnictvo méně plavidel než Čína.

USA plánují prodat Tchaj-wanu zbraně za sedm miliard dolarů, varují před silou Číny

Svět

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval USA a Čínu, aby se vyhnuly „nové studené válce“, a varoval, že obě země směřují „velmi nebezpečným směrem“. „Náš svět si nemůže dovolit budoucnost, kde si dvě největší ekonomiky rozdělí planetu,“ varoval Guterres.

Evropské země připomenuly, že nároky ve sporných vodách „by se měly vyřešit mírově v souladu s principy a pravidly UNCLOS“. To ale Peking zatím odmítá.

Čína chce zesílit kontrolu nad Jihočínským mořem, verdikt z Haagu nerespektuje

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám