Hlavní obsah

Čína chce zesílit kontrolu nad Jihočínským mořem, verdikt z Haagu nerespektuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína si vyhrazuje právo vyhlásit nad Jihočínským mořem identifikační pásmo protivzdušné obrany (ADIZ), oznámil ve středu náměstek ministra zahraničí Liou Čen-min. Prohlásil to den poté, co mezinárodní rozhodčí soud v Haagu v úterý odmítl čínské nároky na Scarboroughské mělčiny u Filipín.

Foto: Reuters

Letecký záběr z filipínského průzkumného letounu ukazující čínské aktivity na Spratlyho ostrovech.

Článek

„Čína má právo to udělat, stejně jako už to udělala nad Východočínským mořem,” řekl Liou, kterého citovala agentura AP.

„Pokud bude ohrožena naše bezpečnost, pak samozřejmě máme právo vytyčit tuto zónu. Záleželo by to na našem celkovém posouzení,” dodal s tím, že doufá, že další země nebudou ohrožovat Čínu a budou s ní „spolupracovat v zájmu ochrany míru a stability v Jihočínském moři”.

Nevynutitelný verdikt

Li s prohlášením přišel jen den poté, co mezinárodní rozhodčí soud v Haagu odmítl část čínských územních nároků v Jihočínském moři. Vyhověl tím požadavku Filipín v územním sporu o strategicky významnou oblast Scarboroughských mělčin. Zdůraznil, že okolo neobývaných skal nelze vytýčit dvousetmílové pásmo výsostných vod, ale jen dvanáctimílové.

Rozhodnutí soudu je pro Peking závazné, ale není vynutitelné. Čína, která si klade nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře, už v reakci na verdikt uvedla, že ho neuznává a nebude se jím řídit. Prosadit by ho mohla Rada bezpečnosti, jenomže v té má Čína jako její stálý člen právo veta. [celá zpráva]

Identifikační pásmo protivzdušné obrany (Air Defence Identification Zone) je pásmo kolem hranic, ve kterém je omezen provoz a které slouží potřebám protivzdušné obrany státu.

Vyhlášení AIDZ nad Jihočínským mořem by vyostřilo napětí v oblasti. ADIZ vyhlášené nad Východočínským mořem nerespektují Spojené státy ani další země. [celá zpráva]

Svět kritizuje Čínu

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová řekla, že EU nezaujímá postoj ke svrchovanosti v Jihočínském moři; vyzývá ovšem všechny strany k respektu právních rozhodnutí a k dodržování Dohody OSN o mořském právu (UNCLOS).

Předseda Evropské rady Donald Tusk v úterý v Šanghaji vyzval čínského premiéra Li Kche-čchianga, aby jeho země rozhodnutí mezinárodního soudu respektovala: "Mezinárodní řád založený na právu je v našem společném zájmu, a jak Čína, tak EU, ho musí chránit, protože je to v nejlepším zájmu našich obyvatel."

Související téma:

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby v úterý uvedl, že by Čína porušila mezinárodní právo, kdyby ignorovala rozhodnutí haagského soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám