Hlavní obsah

Biden nechce prodlužovat evakuaci z Kábulu, bojí se útoků Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden v úterý večer uvedl, že je pro co nejrychlejší ukončení evakuace z Afghánistánu. Důvodem je podle něj hrozba teroristického útoku ze strany místní chorastánské odnože Islámského státu (ISIS-K), která v zemi působí. Proti prodloužení evakuace za 31. srpen je Tálibán, podle nějž by šlo o porušení mírových dohod z Dauhá. S vůdcem Tálibánu zřejmě jedná i ředitel CIA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zoufalí Afghjánci čekají po kolena ve vodě a v odpadcích před kábulským letištěmVideo: Reuters

 
Článek

„Čím dříve může (evakuace) skončit, tím lépe, každý den operace přináší další rizika pro naše vojáky,“ řekl Biden k evakuaci z kábulského letiště, odkud se podle stanice BBC dostalo do bezpečí už 70 700 lidí.

„Jsem odhodlán zajistit, že naši misi splníme,“ zdůraznil a dodal: „Mám na paměti i rostoucí rizika, o nichž jsem byl informován.“

Jde především o rostoucí nebezpečí útoku ze strany ISIS-K, která je zároveň nepřítelem Tálibánu. „Každý den, kdy jsme na místě, je dalším dnem, kdy víme, že ISIS-K cílí na letiště se záměrem napadnout americké síly, spojenecké síly a nevinné civilisty,“ řekl Biden.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Prezident Joe Biden hovoří o situaci v Afghánistánu.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid uvedl, že by prodloužení evakuace za 31. srpen bylo porušením dohod z Dauhá, podle nichž mají Američané odejít ze země do konce tohoto měsíce. Dodal, že Tálibán nadále umožní evakuaci cizinců, ale bude bránit Afgháncům, aby opouštěli zemi, protože jejich schopnosti budou potřeba k obnově Afghánistánu.

„Žádáme Američany, změňte, prosím, svůj přístup a nepovzbuzujte Afghánce k odchodu,“ uvedl.

Tálibán začal vyhrožovat Američanům

Blízký a Střední východ

Afghánce s americkými vízy ovšem Američané v zemi nechat nechtějí. „Očekáváme, že se budou schopni dostat na letiště,“ uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Evidováno je však mnoho případů, kdy kontrolou Tálibánu neprošli.

Biden naznačil, že úspěch evakuace závisí na ochotě Tálibánu. Ten totiž kontroluje přístupové cesty k letišti. Američané a Tálibán jednají i na vysoké úrovni.

Z Afghánistánu odejdeme na konci srpna, rozhodl Biden

Svět

Biden čelí tvrdé kritice

Biden kvůli rozhodnutí neprodlužovat evakuaci čelí kritice, protože část Američanů se do konce srpna nemůže podařit evakuovat. Vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy řekl tvrdě: „Neexistuje žádný možný způsob, jak můžeme dostat pryč každého Američana, který je stále v Afghánistánu během příštích sedmi dnů.“

Přidal se i další republikán Mitt Romney. „Američané jsou stále uvázlí v provinciích mimo Kábul a je neakceptovatelné, že pořád neexistuje plán, jak tyto jednotlivce dostat do bezpečí,“ poznamenal.

„Nechat ohrožené Afghánce, z nichž mnozí při službě naší zemi riskovali své životy i životy svých rodin by bylo obrovskou ostudou a morálním selháním. Evakuační úsilí by mělo skončit jenom, když bude práce dokončena,“ dodal Romney.

Foto: US Marines, Reuters

Evakuace nezletilých na letišti Hámida Karzáího v Kábulu

Nejtvrdší slova volil republikánský senátor z Nebrasky Ben Sasse. „Americký lid nevydá naše spoluobčany do rukou Tálibánu. Američané po nás chtějí, abychom zůstali, dokud nedostaneme ven naše lidi a Bidenova administrativa se potřebuje zbavit stockholmského syndromu. Není tu vůbec žádný důvod věřit Tálibánu - násilím brání Američanům a jejich afghánským partnerům, aby se dostali na letiště,“ řekl.

První američtí vojáci začali opouštět Afghánistán

Amerika

I demokraté, jako bývalá pilotka vrtulníku amerického námořnictva Mikie Sherrillová, která je členem sněmovního výboru pro ozbrojené síly, chtějí, aby se termín prodloužil.

Šéf CIA jednal s Baradarem

Podle listu The Washington Post jednal v pondělí v Kábulu s vysokým představitelem Tálibánu mullou Abdulem Gháním Baradarem ředitel CIA Williams Burns. Zřejmě jednali o termínu konce evakuace.

Jednání potvrdil reportér stanice NPR Greg Myre: „Víme, že se William Burns a mulla Baradar setkali v pondělí v Kábulu. Neznáme detaily. Ale naznačuje to, že obě strany jsou pragmatické a vidí potřebu dialogu. A kromě tohoto setkání na vysoké úrovni Pentagon udržuje denní kontakt s Tálibánem na kábulském letišti.

Ozbrojení členové Tálibánu efektivně řídí dav. Armáda hovoří o rozšíření perimetru. Vypadá to, že Tálibán trochu zatlačil dav zpět. Toto velmi divné uspořádání fungovalo.

CIA údajné jednání nekomentovala.

Foto: US Marines, Reuters

Evakuace Afghánců na kábulském letišti

Na prodloužení evakuace naléhal také britský premiér Boris Johnson, ale uznal, že pokud s evakuacemi skončí Američané, jejichž 6000 vojáků zabezpečuje kábulské letiště, Britové, kteří tam mají tisíc vojáků, to sami udělat nemohou. Zmínil i neochotu Tálibánu prodloužit termín evakuací.

Reklama

Výběr článků

Načítám