Hlavní obsah

Tálibán začal vyhrožovat Američanům

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá

Pokud Spojené státy neodejdou z Afghánistánu do konce měsíce, ponesou následky, varoval v Dauhá při rozhovoru pro Sky News mluvčí Tálibánu Suhaíl Šahín. Na amerického prezidenta Joea Bidena tlačí především britský premiér Boris Johnson, který by si přál ponechat jednotky v Kábulu déle kvůli evakuačním letům.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu.

Článek

Šahín označil 31. srpen za červenou čáru. Pokud by ji Biden překročil, prodloužil by tím americkou okupaci Afghánistánu, pro což není důvod.

„Pokud chtějí USA či Británie prodloužit čas kvůli evakuacím, pak odpověď zní: ne. Jinak ponesou následky,“ řekl mluvčí Tálibánu.

Asistent amerického ministra obrany pro veřejné záležitosti John Kirby v reakci na Šahínovo vyjádření uvedl, že Spojené státy pochopily postoj Tálibánu ke stažení amerických vojsk k příštímu úterý.

Johnson tlačí na Bidena: Nestahujte ještě vojáky z Kábulu

Zahraniční

„Naším cílem je dostat z Kábulu co nejvíce lidí v co nejkratším čase. Bude-li třeba, povedeme s ministrem diskusi o posunutí časové linky, ale v tuto chvíli to není ve hře,“ uvedl Kirby.

Zároveň ale také řekl, že i bez americké vojenské přítomnosti v Kábulu by měli mít lidé možnost se z hlavního afghánského města dostat.

K odporu jsou připraveny povstat tisíce, varuje táliby obklíčený Pandžšír

Svět

I prezident Joe Biden už o víkendu přiznal, že na něj někteří světoví lídři naléhají, aby termín prodloužil, sám ale doufá, že to nebude třeba.

V posledních dnech s USA intenzivně jednali především Britové.

Londýnská vláda totiž čelí kritice, že repatriaci svých spolupracovníků špatně připravila a nedaří se jí dostat do bezpečí všechny Afghánce, kteří pro britské vojáky v době operace pracovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám