Hlavní obsah

Z Afghánistánu odejdeme na konci srpna, rozhodl Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Jednotky USA odejdou z Afghánistánu ke 31. srpnu, jak bylo dohodnuto, rozhodl americký prezident Joe Biden. S odvoláním na zdroj z vlády o tom informovala AP.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu v ulicích Kábulu

Článek

Státy skupiny G7 po úterním mimořádném jednání ve společném prohlášení uvedly, že mezinárodní společenství bude po hnutí Tálibán v první řadě požadovat záruku možnosti bezpečného odchodu ze země i po 31. srpnu.

"Jakákoliv budoucí afghánská vláda se musí držet mezinárodních závazků Afghánistánu. Budeme afghánské strany posuzovat podle jejich činů, ne podle jejich slov," uvedli lídři skupiny ve společném prohlášení.

Na kábulském mezinárodním letišti mezitím pokračuje kvapná evakuace. Od pondělního rána Američané evakuovali na palubách 37 amerických vojenských letů přibližně 12 700 lidí a 57 letadel spojenců přepravilo dalších 8900 lidí, tedy celkem 21 600 lidí. Za 24 hodin do pondělního rána se za hranice Afghánistánu jen americkými armádními letouny dostalo kolem 10 400 lidí, uvedl v úterý představitel Bílého domu.

Od předminulého víkendu, kdy Tálibán vstoupil po ovládnutí země do Kábulu, bylo podle BBC odvezeno z kábulského letiště na 58 700 lidí, většinou Afghánců, kteří spolupracovali se západními spojenci.

ANALÝZA: Západ má ještě v Afghánistánu šanci – Milan Mikulecký

Svět

Vzhledem ke stále obtížnému přístupu na letiště provedla americká armáda v pondělí další akci mimo letiště, při níž na letištní plochu přepravila 16 Američanů vojenským vrtulníkem, napsala agentura AP. Byla to přinejmenším druhá taková záchranná mise mimo letiště. Minulý čtvrtek tři armádní vrtulníky vyzvedly 169 Američanů poblíž hotelu hned za letištní branou a přemístily je na letiště.

Také v souvislosti s probíhajícími evakuacemi mluvčí Tálibánu v úterý Američany a další západní země vyzval, aby se nesnažili ze země vylákat vzdělané a kvalifikované Afghánce, protože země je bude potřebovat.

„Žádáme Američany, aby nepovzbuzovali Afghánce k odchodu... potřebujeme jejich dovednosti,” prohlásil Mudžáhid.

Ženy doma, za džíny bič. U Tálibánu vše při starém

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám