Hlavní obsah

Barmská junta unáší příbuzné lidí, které chce zatknout

Neipyijto

Barmská junta systematicky unáší příbuzné lidí, které chce zatknout, ale nemůže je najít. A to včetně dětí, z nichž nejmladšímu bylo teprve 20 týdnů. Chce tak podezřelé přimět, aby se jí sami vydali. Pro list The Guardian to uvedl zvláštní zpravodaj OSN pro Barmu Tom Andrews, podle něhož se podmínky v zemi nadále zhoršují.

Foto: Reuters

Barmský voják střeží okolí kongresového centra v metropoli.

Článek

Barmská junta od převzetí moci 1. února zavraždila více než 1100 lidí včetně desítek dětí, sdělil ve středu Andrews Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Barmské síly podle něj k červenci zabily nejméně 75 dětí ve věku od 14 měsíců do 17 let.

Převrat v Barmě: Armáda zadržela politiky včetně Su Ťij a chopila se moci

Svět

Armáda zároveň pravidelně unáší příbuzné lidí, které se pokouší zatknout, upozornil zvláštní zpravodaj OSN: „Obdržel jsem důvěryhodné zprávy o tom, že síly junty svévolně zadržely přinejmenším 177 lidí, když se původní cíl razie úspěšně vyhnul zatčení. Mezi těmito oběťmi jsou i velmi malé děti, nejmladší bylo 20 týdnů staré.”

Barmská vůdkyně Su Ťij čelí novým obviněním, tentokrát z korupce

Svět

Barmské bezpečnostní složky zadržely od únorového puče přes 8000 lidí, napsal The Guardian. Junta, která čelí širokému odporu veřejnosti, zatýká všechny, kteří zpochybňují její vládu - od zvolených politiků přes aktivisty po zdravotníky a novináře. V zemi podle listu v poslední době přibylo útoků na vojáky barmské armády. Jejich počet stoupl poté, co stínová vláda národní jednoty, již na jaře vytvořili prodemokratičtí politici, vyhlásila tento měsíc „obrannou válku” a vyzvala k revoltě proti vládě vojenské junty.

Zásahy v Barmě jsou extrémně brutální, postřeleného vláčeli po ulici

Svět

Andrews kvůli situaci v Barmě vyzval mezinárodní společenství „ke změně kurzu”, aby se zabránilo dalšímu porušování lidských práv a úmrtím. Domovy muselo kvůli juntě opustit 230 000 civilistů a více než tři miliony Barmánců potřebují humanitární pomoc. Současné snahy mezinárodního společenství pomoci zlepšit situaci „nefungují”.

Reklama

Výběr článků

Načítám