Hlavní obsah

Austrálie sázela na lockdowny, ne na očkování. Teď na to doplácí

Sydney/Canberra

V australském Sydney se ve středu o dva týdny prodloužila opatření proti koronaviru poté, co tam v úterý bylo odhaleno dalších 97 lidí, kteří se nakazili při komunitním přenosu. Západní Austrálie bude další dva měsíce blokovat příjezd obyvatel z Nového Jižního Walesu. Lidé přijíždějící ze státu Victoria budou muset na dva týdny do karantény.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Sydney se kvůli lockdownu vylidnilo.

Článek

Situace je nejhorší v Sydney a jeho okolí, kde už je na 900 nakažených a kde je nařízena přísná karanténa, a lidé tak nesmějí vycházet z domu kromě nutných výjimek.

Premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová ve středu oznámila, že je to „bolestné říkat“, ale nařízení zůstat doma bude prodlouženo o dva týdny do půlnoci 30. července. Nevyloučila ale další prodloužení uzávěry.

Nadále smí lidé chodit ven nakupovat potraviny a další předměty denní potřeby, ovšem jen jeden člověk z domácnosti a jednou denně. Může zařizovat i nezbytné služby. Ven se smí chodit i za lékařem a pro zdravotnické potřeby nebo na očkování. Cvičit venku mohou spolu jen dva lidé, kteří nejsou ze společné domácnosti. Chodit lze i do práce, pokud ji nejde vykonávat z domu. Premiérka ale varovala, že se opatření mohou případně zpřísnit.

Austrálie má letos první úmrtí na covid. Prodlužuje tvrdá opatření

Zahraniční

Hlavní zdravotnice Nového Jižního Walesu Kerry Chantová řekla, že pro ukončení lockdownu je potřeba omezit mobilitu: „Je to tvrdý lockdown. Nemohu dostatečně zdůraznit, že každý ho musí brát vážně. Potřebujeme čísla snížit.“ Upozornila, že je nutné bedlivě zvažovat, co je nezbytná práce a nezbytná cesta ven, aby se nevycházelo, pokud to není nutné k udržení někoho naživu. Prodlouží se i výuka on-line.

Finanční podpora

Aby na ně nedopadl lockdown ekonomicky, budou moci obyvatelé těchto sedmi oblastí v Sydney a okolí žádat o zvýšenou podporu při katastrofách, peníze budou dostávat od pátku, uvedl premiér Scott Morrison. Kdo přijde o více než 20 hodin práce za týden, dostane týdenní podporu 600 australských dolarů (9700 Kč).

Má to zabránit tomu, aby lidé chodili do práce, pokud to není nezbytně nutné.

Epidemie se šíří

Epidemie se nyní rozšířila i do sousedního státu Victoria, kde detekovali sedm nově nakažených. Ohnisko souvisí se stěhovací firmou, která stěhovala rodinu ze Sydney do Melbourne. „Několik nadcházejících dnů bude kritických,“ uvedl Jeroen Weimar, který má ve Victorii na starosti boj s covidem-19. Zdůraznil, že stěhováci neměli při práci roušky.

Kvůli rostoucímu počtu nakažených Západní Austrálie o další dva měsíce prodloužila zákaz cest z Nového Jižního Walesu na své území. Kdo přijíždí z Victorie, musí strávit dva týdny v karanténě.

Sázeli na lockdowny, očkování vázne

Austrálie od počátku sázela na tvrdé lockdowny, takže má relativně nízký počet nákaz (31 429) i obětí (912). Tento týden ale byly zaznamenány první dvě oběti v Sydney při komunitním přenosu. Situaci nyní zhoršuje nakažlivější, indická varianta delta, protože očkování v zemi vázne.

Dvě dávky, které chrání dobře i před nákazou indickou variantou, má jen 9,17 procenta populace.

Drsná očkovací kampaň v Austrálii čelí kritice kvůli dusící se mladé ženě

Amerika

Nový šéf očkovací kampaně v Austrálii Nick John Frewen v červnu přiznal, že se vakcinace zdržela a že je problém s nedostatkem mRNA vakcín, jako je ta od firem Pfizer/BioNTech či Moderna, jež se doporučují lidem pod šedesát let. Mladším lidem zdravotnické úřady doporučují, aby si počkali na vakcínu od Pfizeru a nenechali se očkovat vakcínou od AstraZeneky. U té je výrazně vyšší riziko, že může dojít k trombózám a autoimunitní trombocytopenii a ke tvorbě krevních sraženin v cévách v mozku. Dost vakcín ale bude až v říjnu.

Původně Austrálie sázela na vakcíny od AstraZeneky, ale v dubnu se přístup země obrátil. Měnící se doporučení pro využití této vakcíny vedla k menší ochotě Australanů nechat se očkovat AstraZenekou. Austrálie nakonec předá Vietnamu 1,5 milionu dávek této vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám