Hlavní obsah

Drsná očkovací kampaň v Austrálii čelí kritice kvůli dusící se mladé ženě

Sydney

Australská vláda čelí kritice kvůli své očkovací kampani v Sydney. Na videu s výzvou k podstoupení vakcinace je dusící se mladá žena připojená v nemocnici na ventilátor. Kritici považují kampaň ze nefér vůči mladým lidem, protože osoby mladší čtyřiceti let budou mít šanci nechat se očkovat až na konci roku. Vláda kampaň hájí.

Klip australské očkovací kampaně čelí kriticeVideo: australia.gov.au

 
Článek

Na videu je mladá žena lapající po dechu, i když je připojená na ventilátor. V textu stojí: „Covid-19 může zasáhnout kohokoli. Rezervujte si očkovací termín.“ Záběr je součástí širší vakcinační kampaně, která byla spuštěna v neděli.

„Je zcela urážlivé nechat běžet takovouto kampaň, když Australané z této věkové skupiny pořád čekají na možnost očkování,“ uvedl moderátor Hugh Rimington, který má na starosti twitterový účet stanice 10NewsFirst.

„Proč se zaměřují na mladé lidi? Neměli by se zaměřovat na rostoucí úroveň odmítání vakcín ve skupině nad 55 let?“ uvedl další z kritiků kampaně na Twitteru.

Foto: australia.gov.au

Klip australské očkovací kampaně čelí kritice.

I někteří zdravotničtí experti doporučovali stažení klipu, protože je příliš drsný. Vláda ho však hájí. Šéf zdravotního úřadu Paul Kelly uvedl, že záběr měl být velmi názorný, aby poslal lidem silný vzkaz v době, kdy zemřel v Sydney první člověk na covid-19, který se nakazil při komunitním přenosu.

Austrálie má letos první úmrtí na covid. Prodlužuje tvrdá opatření

Zahraniční

„Děláme to jen kvůli situaci v Sydney a poběží to v Sydney. Vzkaz je jasný – zůstaňte doma, nechte se testovat a zamluvte si termín očkování,“ uvedl Kelly.

Mluvčí vlády dodal, že varování je určeno „kohortám mladších“, kteří jsou více postiženi variantou delta.

Momentálně leží na JIP v Sydney 15 lidí včetně jednoho teenagera.

V Sydney platí tvrdý lockdown, chodit nakupovat může jen jeden člen domácnosti jednou denně. Omezena je i vzdálenost, na kterou se smí vzdálit od domu.

Vakcinace vázne

Nový šéf očkovací kampaně v Austrálii Nick John Frewen v červnu přiznal, že se vakcinace zdržela a že je problém s nedostatkem mRNA vakcín, jako je ta od Pfizeru, jež se doporučují lidem pod šedesát let. Mladším lidem zdravotnické úřady doporučují, aby si počkali na vakcínu od Pfizeru a nenechali se očkovat vakcínou od AstraZeneky. U té je výrazně vyšší riziko, že může dojít k trombózám a autoimunitní trombocytopenii a ke tvorbě krevních sraženin cévách v mozku.

Původně Austrálie sázela právě na vakcíny od AstraZeneky, ale v dubnu se přístup země změnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám