Hlavní obsah

Austrálie má letos první úmrtí na covid. Prodlužuje tvrdá opatření

Sydney

Austrálie zaznamenala první úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 od začátku letošního roku. V neděli to oznámila premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová.

Foto: AP

Pláž v Austrálii.

Článek

Tento stát také zaznamenal další nejvyšší číslo nových případů nákazy koronavirem. Za předchozích 24 hodin jich bylo 77. Podle premiérky je tak pravděpodobné, že bude prodloužena uzávěra hlavního města tohoto státu Sydney.

Podle premiérky bude počet nakažených dále růst. „Předpovídám, že zítra číslo (případů) v Novém Jižním Walesu překročí stovku,” uvedla Berejiklianová. Podle ní by bylo velkým překvapením, pokud by tomu bylo jinak.

Kvůli růstu případů nákazy koronavirem je podle premiérky velice nepravděpodobné, že uzávěra hlavního města Sydney skončí, jak bylo v plánu, v pátek.

Nakazila se alfou i betou současně. Po nákaze oběma variantami covidu Belgičanka zemřela

Zahraniční

Striktní omezení ve městě, kde žije zhruba pět milionů lidí, platí od konce června a úřady je již prodloužily. Úřady znovu obyvatele vyzvaly, aby zůstali doma a nestýkali se s členy jiných domácností

Podle australských médiích v souvislosti s nemocí covid-19 zemřela žena, které bylo přes devadesát let. Zřejmě nebyla očkovaná a nakazila se v domácnosti.

Uzávěry, rychlé dohledávání kontaktů a dodržování rozestupů pomohly Austrálii potlačit předchozí ohniska nákazy a udržet počet nakažených v porovnání s jinými vyspělými státy relativně nízko.

ON-LINE: Číslo R vystřelilo nejvýše od začátku ledna

Domácí

Tamní úřady dosud zaznamenaly 31 tisíc případů nákazy a 911 úmrtí. Úspěchu však nyní stojí v cestě pomalá vakcinace. Plně neočkovaných je v zemi, kde žije 25 milionů lidí, jen osm procent populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám