Hlavní obsah

Australané bučeli na premiéra: Děláš málo proti ohni!

Sydney

Hněv Australanů nad tím, že federální vláda je podle jejich mínění nechala na holičkách tváří v tvář zničujícím požárům, pocítil ve čtvrtek na vlastní kůži australský premiér Scott Morrison. Návštěvu městečka Cobargo severně od Mallacooty musel podle BBC zkrátit poté, kdy ho naštvaní a zoufalí starousedlíci bučením a výkřiky vyhnali.

Lidé sužovaní požáry řvali na australského premiéraVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Místní si stěžovali na laxnost až nezájem Morisonova kabinetu o jejich osudy za situace, kdy dva lidé zde na začátku týdne zemřeli a mnoho z nich přišlo o domov.

„Jak je možné, že naše město brání jenom čtyři (hasičské) vozy?“ ptala se rozzuřeně jedna z žen, zatímco lidé kolem ní bučeli, pískali a otáčeli se k hostu zády.

„Tady dole od nás nedostaneš jediný hlas. Jsi idiot!“ řekl mu do očí starší muž.

Morrison dvě hodiny předtím na tiskové konferenci obhajoval svou klimatickou politiku. „Rozumím strachu, rozumím frustraci, ale toto je přírodní katastrofa, která se dá zvládnout nejlépe klidem a systematickým přístupem,“ řekl s tím, že nezmění svou strategii, protože by to pocítil průmysl.

Foto: Stringer, Reuters

Australský premiér Scott Morrison si prohlíží následky požáru v Sarsfieldu.

Na Morrisona, neústupného obhájce uhelného průmyslu, se kritika snesla už několikrát. Krátce před Vánocemi předčasně ukončil rodinnou dovolenou na Havaji poté, kdy ho veřejnost, média i spolustraníci tepali za to, že si užívá na pláži a dává videa na sociální sítě, zatímco dva dobrovolní hasiči Andrew O’Dwyer a Geoffrey Keaton zemřeli v autě po nárazu do stromu.

Přes vůz australských hasičů se převalila ohnivá vlna

Zahraniční

Nelibost vzbudil už loni v říjnu, krátce poté, kdy začaly plameny řádit. Tehdy dal na srozuměnou, že stát nemá peníze na proplácení mzdy dobrovolným hasičům. Přitom úsporná opatření výrazně snížila početní stavy profesionálních hasičů.

O víkendu se ještě víc oteplí a zesílí vítr

Teprve když Mary Grahamová, dobrovolná hasička, mu odpověděla, že bude dál krotit plameny a že od něho žádné peníze nechce, omluvil se a s tím, že finance půjdou z vládní rezervy.

Klimatické aktivisty si popuzuje tím, že odmítá souvislost mezi požáry, nejničivějšími za poslední desetiletí, a klimatickými změnami.

Čtyři oběti za dva dny
V pondělí a úterý zemřeli kvůli požárům čtyři lidé.
O silvestrovském večeru požáry uvěznily tisíce turistů i na plážích na jihovýchodě.
Podle úřadů oheň ve státech Viktorie a Nový Jižní Wales tento týden zničil 381 domů.
Způsobil četné výpadky elektřiny, telefonického spojení a internetu.
Plameny sežehly celkem přes 850 domů.

Z jihovýchodu Austrálie úřady kvůli rozsáhlým požárům evakuují tisíce lidí v obavách, že po krátkém ochlazení o víkendu znovu udeří vysoké teploty a silný vítr. Stát Nový Jižní Wales kvůli tomu vyhlásil stav nouze, informovala média.

„Prioritou dneška je boj s ohněm a evakuace, je potřeba dostat lidi do bezpečí,“ řekl premiér Morrison. „Části Viktorie i Nového Jižního Walesu oheň úplně zničil, (lidé) přišli o elektřinu i možnosti komunikace,“ dodal Morrison.

Chladnější počasí na přelomu roku pomohlo hasičům v boji s požáry, lidé si mohli doplnit zásoby potravin a vody. U supermarketů a na benzinových pumpách se vytvořily fronty, na znovuotevřených dálnicích vysoké počty přesouvajících se lidí způsobily dopravní zácpy.

O víkendu se očekává, že teploty znovu přesáhnou 40 stupňů Celsia. „Vyvstává velké riziko, že podmínky budou v sobotu stejně špatné nebo ještě horší (než v úterý),“ potvrdil Rob Rogers. zástupce velitele nasazených hasičů.

Kouř z hořícího pobřeží vítr odnesl až na dva tisíce kilometrů vzdálený Nový Zéland, kde do nažloutlé mlhy zahalil vrcholky hor. Prach z požárů na souostroví také obarvil jindy nedotčený sníh a ledovce do karamelové barvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám