Hlavní obsah

Atentát Tálibánu na najaté bezpečnostní pracovníky v Kábulu byl odražen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Při nočním útoku na areál v Kábulu, kde žijí najatí zahraniční pracovníci, byli zabiti všichni tři útočníci. Zásah bezpečnostních složek si vyžádal jednu oběť z řad policie. Z obyvatel areálu nebyl nikdo zraněn, uvedla DPA. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán, které uvedlo, že zabilo „desítky lidí”, což se nepotvrdilo.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté na místě atentátu

Článek

Mohutná exploze nálože v autě řízeném sebevražedným atentátníkem, který při ní zahynul, otřásla severní branou areálu v pondělí v 1.25 místního času (asi hodinu před půlnocí v neděli SELČ). Poté vypadla v části Kábulu elektřina a dva další útočníci pronikli do areálu, řekl BBC šéf kábulské policie Abdal Rahmán Rahímí.

V přestřelce se oba podařilo zabít, padl ale jeden policista a tři další byli zraněni. „Policejní operace skončila bez dalších obětí uvnitř či vně areálu,” dodal ráno Rahímí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánští policisté u místa útoku

Andreas Wilmers, který pracuje pro Afghánský vysílací systém, upozornil na díry v zajištění bezpečnosti: „Kontroly afghánské policie probíhají během dne; v noci na kontrolních stanovištích, která jsou součástí takzvaného ocelového kruhu, nikdo není.“

Útočníci s mohutnou náloží se tak mohli dostat do města. „Strávil jsem osm let v Afghánistánu a toto byl nejhlasitější a nejmohutnější výbuch, jaký jsem zažil,“ dodal Wilmers.

Reklama

Výběr článků

Načítám