Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí připustil nebezpečí odchodu z Afghánistánu

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr zahraničí Antony Blinken připustil v rozhovoru pro stanici CNN, že stažení z Afghánistánu může vést ke vzniku mocenského vakua. Uznal i hrozbu, že může vyústit v občanskou válku a že se může moci chopit radikální hnutí Tálibán, které v zemi vládlo do americké invaze v roce 2001.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Američtí vojáci na hlídce s afghánskými

Článek

„To je možný scénář,“ připustil Blinken dodal: „V ničím zájmu ale není obnovit občanskou válku v Afghánistánu a jistě ne v zájmu afghánského lidu. Nemá o to zájem ani afghánská vláda, ani Tálibán, žádný ze sousedů Afghánistánu.“

Afghánské sousedy a další země v regionu označil Blinken za svým způsobem černé pasažéry, kteří těžili z přítomnosti Američanů vojáků z NATO a jejich partnerů v zemi.

Tálibán se nezměnil, prohlašuje afghánský velvyslanec

Svět

Ministr zahraničí pak zdůrazňoval, že stažení amerických sil neznamená, že se USA přestanou angažovat v Afghánistánu. „Hluboce se budeme dále angažovat v diplomatické podpoře afghánské vlády i lidu, v rozvoji země, v ekonomické a humanitární pomoci a v podpoře bezpečnostním silám“. Důležitý je zejména poslední bod, který naznačuje, že Washington bude dál pomáhat afghánské armádě a policii při zajištění bezpečnosti v zemi.

Stahování už začalo

Americký prezident Joe Biden v dubnu oznámil, že posledních 2500 amerických vojáků se z Afghánistánu stáhne do 11. září.

USA začnou stahovat vojáky z Afghánistánu 1. května, potvrdil Biden

Amerika

Velitel amerických sil v Afghánistánu generál Austin Scott Miller potvrdil, že se američtí vojáci už začali stahovat z některých oblastí země: „Všechny naše síly se nyní připravují na návrat zpět.“

Na afghánské partnery se nesmí zapomenout

Blinken ujistil, že Spojené státy nezapomněly na lidi, kteří s nimi spolupracovali a bojí se, že by se po odchodu Američanů mohli stát terči útoků Tálibánu: „Chceme ujistit, že lidé, kteří dávali v sázku životy na frontě, pracovali s Američany v uniformě, pracovali s našimi diplomaty, kteří vystavovali riziku nejen sebe, ale i své rodiny, tak se to bude urychleně zvažovat, když by chtěli přijít do Spojených států.“

Americký vyjednavač s Tálibánem Zalmay Khalilzad však dal najevo naději, že „mnoho Afghánců také zůstane ve své zemi a přispějí k budoucnosti národa“.

Současně přiznal, že se Spojené státy ne vždy chovaly férově k těm, kdo bojovali na jejich straně a že by USA měly přijmout lidi, kteří mají pocit, že nemohou zůstat ve své zemi, nebo to nechtějí“.

Podle něj by selhání v této otázce vyslalo globální vzkaz: „Nebojujte s Američany, protože když dobojují, opustí vás. To je něco, co nemůžeme tolerovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám