Hlavní obsah

Na základně libyjských vzbouřenců objevili americké střely, které patří Francouzům

Tripolis/Paříž/Washington

Na základně sil podporujících libyjského polního maršála Chalífu Haftara, který se pokouší dobýt Tripolis a svrhnout mezinárodně uznávanou vládu premiéra Faíze Sarrádže, se našly americké protitankové střely javelin. Francie, která ve středu přiznala, že jí patřily, kvůli nim čelí podezření, že porušila embargo na zákaz dodávaní zbraní do Libye, uvedla stanice BBC.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Americká protitanková raketa javelin objevená na základně sil Chalífy Haftara

Článek

Střely javelin byly objeveny v červnu na základně sil podporujících Haftarovu Libyjskou národní armádu, kterou dobyly milice věrné premiérovi Sarrádžovi, když se zmocnily města Gharjan. Když byly nalezeny, zahájilo se ve Washingtonu vyšetřování.

Francie ve středu přiznala, že tyto střely patří jí. „Tyto zbraně sloužily ochraně sil podnikajících zpravodajské a protiteroristické operace,“ uvedlo francouzské ministerstvo obrany s tím, že střely jsou „poškozené a nepoužitelné. Podle něj byly „dočasně uloženy do skladu před svou likvidací“.

Francie současně popřela, že by porušila embargo na dovoz zbraní do Libye, který platí od roku 2011. Paříž je podezřívána, že Haftara podporuje stejně jako Egypt. Za Farrádžem stojící milice podporuje Turecko, které embargo na dodávky zbraní porušuje. Milicím dodalo obrněná vozidla Kipri a drony Bayraktar TB2, které mohou nosit bomby i rakety. Haftarovým silám se jeden tento startující dron podařilo zničit pří útoku na letiště Mitiga u Tripolisu. Vládní síly dostaly nejméně tři tyto drony. [celá zpráva].

V půlce května provládní islamistická milice pózovala se zbraněmi a s municí dodanou z Turecka spolu s obrněnými vozidly Kipri. Velitel brigády Samúd ocenil kvalitu vozidel. „Bestie je tady. Bitva o Tripolis se obrátí v náš prospěch během dvou týdnů,“ uvedl velitel Salah Badi, podle něhož byly z Turecka dodány i protitankové rakety, protiletadlové rakety a útočné pušky. Badi je od loňského listopadu na americkém sankčním seznamu kvůli útokům na jiné milice podporující vládu. Jím vedená brigáda také používala rakety grad v obydlených oblastech Tripolisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám