Hlavní obsah

Trump a Putin se sešli ve Vietnamu, schválili společné prohlášení k Sýrii

Danang (Vietnam)

Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin schválili společné prohlášení o Sýrii po krátkém setkání na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu. Podle agentury TASS to v sobotu oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Setkání Donalda Trumpa s Vladimirem PutinemVideo: Reuters

 
Článek

Jak ukázaly televizní záběry Putin a Trump spolu pohovořili, když se šli postavit k pořízení tradiční skupinové fotografie v letovisku Danang. Přestože Bílý dům informoval, že nebylo na programu žádné oficiální setkání, oba si také potřásli rukama u příležitosti večeře v pátek večer a opět na začátku hlavního setkání nejvyšších představitelů zemí APEC, upozornila agentura Reuters.

Prohlášení k Sýrii, o jehož obsahu TASS neuvedl další podrobnosti, dohodli v sobotu ministři zahraničí Ruska Sergej Lavrov a USA Rex Tillerson. Text byl speciálně připraven v Danangu, upozornil Peskov.

Foto: Jorge Silva, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin

Co stojí v prohlášení
Prezidenti se shodují, že syrský konflikt nemá vojenské řešení a že jak Rusku, tak USA jde o porážku Islámského státu (IS) v Sýrii. Vyzývají všechny strany konfliktu, aby se aktivně zapojily do politických jednání, jež se konají v Ženevě pod patronací OSN. Jejich další kolo je naplánováno na 28. listopad. V dokumentu dále stojí, že jak Rusko, tak USA budou uznávat svrchovanost Sýrie, její nezávislost, jednotu a sekulární charakter. Oba prezidenti podle dokumentu vzali v potaz nedávné prohlášení syrského prezidenta Bašára Asada, který řekl, že se chce podílet na ženevských jednáních, ústavní reformě a přípravě voleb. Dále také prezidenti vyzvali ostatní státy, aby zvýšily humanitární pomoc Sýrii. Rusko a USA mají v Sýrii své vojáky a v prohlášení stojí, že se prezidenti dohodli na zachování současných komunikačních kanálů, jež zabraňují nechtěným incidentům. Rusko spolu s Íránem a Tureckem pořádá paralelní jednání o Sýrii v Astaně. Původně se hovořilo o tom, že se osmé kolo těchto rozhovorů bude konat 18. listopadu, Lavrov dnes řekl, že se o termínu ještě nerozhodlo. V Astaně se rozhoduje spíše o technických a vojenských otázkách, byla na nich například dohodnuta lokální příměří pro některé syrské oblasti.

Společný nepřítel poražen. Co teď?

Agentura AP v pátek informovala, že Spojené státy a Rusko se blíží dohodě o vyřešení války v Sýrii vzhledem k úspěchu boje proti extremistům z organizace Islámský stát (IS). Obě země mají mimo jiné zájem na zamezení možného střetu ruské a americkéarmády v oblasti.

Syrská armáda se spojenci, k nimž patří Rusko, tento týden IS vytlačila z posledního většího města, pohraničního Búkamálu. Boj proti IS přestává být proto prioritou a důraz se přesouvá na konflikt mezi povstalci a prezidentem Bašárem Asadem.

AP uvedla, že porážka IS znamená pro USA a Rusko ztrátu společného nepřítele. Obě země teď budou podle agentury působit na opačných stranách civilního konfliktu, Rusko jako Asadova opora, Spojené státy jako záštita Asadových protivníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám