Hlavní obsah

Bombardování libyjské Darny má patnáct obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darna
Aktualizováno

Nejméně 15 lidí včetně žen a dětí zahynulo v pondělí během náletů na město Darna (postaru přepisovaná jako Derna) na východě Libye. Agenturám Reuters a AP to sdělily místní zdroje. Darna, držená islamisty, je obklíčena Libyjskou národní armádou (LNA) polního maršála Chalífy Haftára. Libyjští představitelé z náletů obvinili Egypt, jehož letadla v pondělí operovala u hranic s Libyí.

Foto: Reuters

Haftárovy vojenské jednotky v Benghází.

Článek

Kromě patnácti mrtvých bylo podle zdroje z nemocnice 17 dalších lidí zraněno. Zdroj sdělil agentuře Reuters, že šlo pravděpodobně o civilisty.

Libyjský poslanec Hamad Bandak ale v úterý sdělil, že zraněných bylo kolem 50 a šlo převážně o místní obyvatele. Nálet podle něj zasáhl dům na východě města, kde zemřely hlavně ženy a děti, které navštěvovaly nemocného příbuzného. Zbytek obětí tvoří rodina pastýře, která během chladného večera seděla u ohně, řekl Bandak

Pondělní nálety trvaly podle jednoho místního obyvatele asi hodinu a zasáhly jižní část města a okolní kopcovitou oblast do vzdálenosti 20 kilometrů. Městská rada obvinila z "brutálního náletu" Egypt. Ten v pondělí prováděl letecké operace v libyjsko-egyptském pohraničí a egyptská armáda oznámila, že zlikvidovala šest vozidel převážejících zbraně a zabila několik "kriminálních živlů".

Na Darnu už v minulosti letecky útočil Egypt, který podporuje Libyjskou národní armádu. LNA je nejlépe vyzbrojená skupina a je zastoupena v parlamentu v Tripolisu, ale neuznává novou vládu národní jednoty.

Darna je pobřežní město vzdálené asi 265 kilometrů na západ od libyjsko-egyptské hranice. Již delší dobu se nachází v obklíčení Libyjské národní armády (LNA), která na město občas ze vzduchu taky zaútočí. [celá zpráva]

Město ovládá koalice islamistických bojovníků a teroristická skupina tvořená bývalými povstalci z libyjského povstání v roce 2011, známá jako DMSC. Tato skupina vyhnala z Darny v roce 2015 organizaci Islámský stát, který ji obsadil na konci předchozího roku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám