Hlavní obsah

Trump nám vyhlásil válku, můžeme střílet na letadla USA, hrozí KLDR

– Pchjongjang • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump podle severokorejského ministra zahraničí vyhlásil Pchjongjangu válku. Podle CNN prohlášením nejspíš ministr Ri Jong-ho reagoval na Trumpův víkendový tweet, v němž šéf Bílého domu napsal, že tu Severní Korea „už tu dlouho nebude“. Bílý dům následně uvedl, že tvrzení o vyhlášení války ze strany USA je absurdní.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho

Článek

„O víkendu Trump prohlásil, že tu už naše vedení dlouho nebude a vyhlásil naší zemi válku. Ve světle vyhlášení války má nejvyšší velení Korejské lidově demokratické republiky na stole všechny možnosti,“ řekl šéf diplomacie KLDR novinářům, které oslovil v New Yorku.

Pchjongjang podle něj může například sestřelit americká letadla v oblasti korejského poloostrova, která budou v neutrálním vzdušném prostoru.

„Od té doby, co nám Spojené státy vyhlásily válku, máme veškeré právo podniknout všechna obranná opatření včetně sestřelení amerických strategických bombardérů,” varoval Ri Jong-ho.

Ri Jong-ho zřejmě narážel na víkendový let amerických bombardérů a stíhaček, jež o víkendu prolétly mezinárodním vzdušným prostorem nad mořem u východního pobřeží Severní Koreje. [celá zpráva]

Seznam možných reakcí

Bílý dům označil slova o tom, že USA vyhlásily Severní Koreji válku, za „absurdní”, hrozbu však Američané neberou na lehkou váhu. "Nevyhlásili jsme KLDR válku. Ta poznámka je absurdní," uvedla Trumpova mluvčí Sarah Sandersová.

Už dříve, krátce po Riově projevu, americké ministerstvo obrany oznámilo, že poskytne prezidentu Trumpovi varianty, jak případně postupovat. „Pokud Severní Korea neskoncuje s provokacemi, zajistíme, aby prezident dostal přehled možností, jak KLDR odpovědět,” uvedl mluvčí Pentagonu Robert Manning.

Američané se hrozbami a sankcemi snaží donutit Severní Koreu, aby zastavila svůj jaderný program. Totalitní komunistický režim Kim Čong-una chce ale mít jaderné zbraně jako pojistku proti pokusům o své svržení. Krize na korejském poloostrově se tak neustále prohlubuje. [celá zpráva]

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí podle agentury Reuters varoval, že vyhrocená rétorika mezi USA a KLDR zvyšuje hrozbu osudného nedorozumění, proto je krizi nutné vyřešit politickou cestou.

Anketa

Podpořili byste americký útok proti KLDR?
Ano
30,8 %
Ne
69,2 %
Celkem hlasovalo 10195 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám