Hlavní obsah

Po špatné akustice přišlo ANO s dalším vysvětlením: Slušnost k prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci hnutí ANO Karel Havlíček a Klára Dostálová v nedělních debatách přišli s novým a dosud nikde nezmíněným argumentem ohledně sporné schůzky na Hradě. Oba si stojí za tím, že na schůzce prezidenta, koalice a opozice nebylo dosaženo shody na potřebě navýšení věku odchodu do penze, jak tvrdil na následném brífinku prezident Petr Pavel. Skutečnost, že ANO bezprostředně po schůzce shodu nijak nerozporovalo, nyní Dostálová s Havlíčkem nově vysvětlují slušností k prezidentovi, který podle nich závěry „nešťastně interpretoval“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ANO Klára Dostálová.

Článek

„Přece se nemohlo očekávat, byť se jí (místopředsedkyni Aleně Schillerové) nelíbilo vyjádření prezidenta, že by si stoupla za mikrofon a řekla celému národu, že pan prezident třeba lhal. Řekla to diplomaticky. Všem novinářům bezprostředně poté řekla, že nebyl souhlas,“ přišla v neděli v diskusi na CNN Prima News poslankyně a lídryně eurokandidátky ANO Klára Dostálová s novým vysvětlením, proč ANO nerozporovalo prezidentova slova. Ten po březnové schůzce uvedl, že se všichni zúčastnění shodli na tom, že bude nutné zvyšovat důchodový věk.

Místopředsedkyně hnutí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová v rozhovoru pro Novinky skutečně krátce po hradním setkání odmítla, že ANO souhlasilo se zvyšováním věkové hranice, možnost jednání jako takovou ale neodmítla.

Stejný argument najednou používá i Havlíček

S podobným vysvětlením, proč opoziční hnutí ANO začalo výsledky schůzky rozporovat až ex-post, přišel o chvíli později v TV Nova i první místopředseda hnutí Karel Havlíček. Skutečnost, že se místopředsedkyně ANO a šéfka poslanců Alena Schillerová na brífinku jasně nevymezila proti prezidentovu tvrzení o shodě, označil jako „otázku slušnosti“.

Časová osa sporu ANO s Hradem

Domácí

Jde tak o další argument vysvětlující zmatené dění okolo hradní schůzky. Pár dní po ní do diskuse vpadl po návratu z dovolené šéf ANO a expremiér Andrej Babiš, který prohlásil, že zvyšování odchodového věku do penze je pro ANO nepřekročitelná věc, ačkoliv ho hnutí v době svého vládního působení s ČSSD prosazovalo. Následně ANO avizovalo, že již nehodlá se současnou vládou premiéra Petra Fialy (ODS) o důchodech jednat, a odřeklo svou účast na dalším hradním jednání.

„Byla tam špatná akustika“

Hrad zveřejnil tento týden záznam z jednání, ačkoliv mělo jít původně o „interní dokument“, v němž stojí, že se všichni aktéři shodli v nutnosti do budoucna navýšit věk odchodu do důchodu. Zápis ale téměř obratem ANO rozporovalo a žádalo uvedení, že s tímto nesouhlasí, Hrad to ale neudělal.

Dostálová v neděli zveřejnění záznamu označila za „podraz“. „Byl to podraz od Hradu. Zápis musí být verifikován oběma stranami, pokud se dává ven. To nebyl,“ řekla. V týdnu už se hněval i Havlíček, své výhrady zopakoval i v nedělní diskusi.

„To jednání mohlo být přínosné, kdyby se správně interpretovaly závěry. Jestliže vám protistrana reaguje, buď to změníte, a pokud ne, tak tam musíte uvést, co jsme uvedli a připomínkovali. To se nenastalo,“ řekl Havlíček.

Ve středu pak onu omáčku okořenila ještě poslankyně ANO Margita Balaštíková, když v ČT prohlásila, že důvodem pozdější rozdílné interpretace závěrů diskuse byla údajně špatná akustika. Podle poslankyně si aktéři jednání za hnutí ANO, místopředsedové Karel Havlíček a Alena Schillerová, měli stěžovat, že prý „velmi špatně slyšeli; že tam byl velmi špatný přenos zvuku“.

Balaštíková ve středu v Událostech komentářích v České televizi řekla, že Schillerová „ani neslyšela, co se vlastně prezentuje“. Teprve později měla být „konzultována (patrně myšleno nějaké jiné slovo pozn. red.) s tím, co se tam projednalo“. Když se tak stalo a Schillerová s Havlíčkem zjistili, jaký je výstup z jednání, „okamžitě to dementovali“.

Na Hradě prý byla špatná akustika a celé je to bouda. ANO už neví kudy kam

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám