Hlavní obsah

Rusové místy postupují. Syrskyj přiznal, že situace je špatná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace ukrajinské armády na frontě se podle jejího vrchního velitele Oleksandra Syrského zhoršuje. Rusko aktivně útočí podél celé linie dotyku a v některých sektorech dosahuje taktických úspěchů, uvedl generál.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Vrchní velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj (vpravo) s prezidentem Volodymyrem Zelenským

Článek

Syrskyj své prohlášení zveřejnil na sociální síti Telegram, kde také informoval, že ukrajinské síly se v Doněcké oblasti „přesunuly na nové obranné linie“ západně od obcí Berdyči, Semenivka a Novomychajlivka.

Nejtěžší situace je podle Syrského na frontě ve směru na Pokrovsk a Kurachov, kde pokračují tvrdé boje. „Nepřítel použil v těchto směrech až čtyři brigády, které se snažily rozvinout ofenzivu západně od Avdijivky a Marjinky a proniknout k Pokrovsku a Kurachovu,“ upřesnil generál.

„Obecně dosáhl nepřítel v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nemohl získat operační výhodu. Ukrajinské jednotky mu způsobují maximální ztráty, a to jak na personálu, tak na vojenské technice,“ uvedl dále Syrskyj, z jehož prohlášení citoval internetový deník Ukrajinska pravda a také ruská tisková agentura TASS.

Ukrajinská armáda podle Syrského přesouvá do zmíněných oblastí posily, které nahradí jednotky postižené ztrátami.

Jako „napjatou“ označil Syrskyj i situaci na frontě v Záporožské a Chersonské oblasti. Tady ale nejsou ruské síly úspěšné v žádném směru, ujistil. „Navíc na chersonské frontě se našim jednotkám podařilo postoupit v oblasti Veletenske a získat kontrolu nad ostrovem Nestryha (v deltě Dněpru),“ dodal.

Rusové v sobotu cílili útoky na plynárenská zařízení důležitá pro dodávky do EU, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Rusové podle něj útočí i na frontě u města Kupjansk v Charkovské oblasti. U obcí Stemachivka a Berestove měli částečný úspěch, postup se však podařilo zastavit. Napjatá je situace také u města Časiv Jar a Kliščijivky poblíž Bachmutu, dodal Syrskyj.

Syrskyj už v sobotu uvedl, že situace na frontě má pro ukrajinské obránce sklon se zhoršovat, o čemž podle svých slov informoval západní spojence Ukrajiny. Poukázal na velký počet ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země z posledních týdnů. Ukrajina také podle něj naléhavě potřebuje další rakety, munici, vojenské vybavení a bojovou techniku.

Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, udělá s ní totéž co Hitler s Československem, varoval Sikorski

Zahraniční

Výběr článků

Načítám