Hlavní obsah

Milice v Libyi začaly bránit migrantům v cestě do Evropy, prý jim zaplatila Itálie

Tripolis

Příliv migrantů do Itálie za poslední dva měsíce dramaticky polevil. A zřejmě to není jen dohodou, kterou uzavřela italská vláda s nevládními organizacemi, které na moři migranty vyzvedávají. Agentura AP a server Middle East Eye uvedly, že libyjská vláda s podporou Itálie platí libyjským milicím za to, že migranty zadržují. Kritici mluví o nebezpečné podpoře těchto milic, mezi nimiž působí i Islámský stát.

Foto: Hani Amara, Reuters

Migranti na libyjském pobřeží

Článek

Zatímco v červenci poklesl příliv migrantů do Itálie oproti předchozímu měsíci o 57 procent, v srpnu přišlo o 86 procent méně loni v srpnu. Za propadem stojí dohoda Říma s nevládními organizacemi, zvýšená aktivita libyjské pobřežní stráže, ale i méně vhodné podmínky na moři, shodují se pozorovatelé.

Nejen to. Změnil se také přístup milic, které ovládají části Libye rozvrácené od občanské války a svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Jak napsal server Middle East Eye, ještě před pár týdny bylo pobřežní město Závíja 50 kilometrů západně od Tripolisu křižovatkou pro pašeráky lidí, ale pak rázem zmizeli. Jednak se sem bez povolení už prakticky nedostane žádné auto, protože silnici z hlavního města lemuje šest kontrolních stanovišť, a pak místní milice nedovoluje lodím s migranty vyplout.

Za peníze cokoliv

Podle serveru za to milice dostávají zaplaceno.

„Tato oblast patří k Libyi jen formálně. Platí zde nepsaná pravidla a patří milicím a několika ozbrojeným gangům. Každý se na něco specializuje. Je gang, který útočí na obrněné vozy, další, který unáší lidi a jeden, který dohlíží na pohyb těch pár cizinců, co tu pracují. Pak jsou islámské milice. Když se rozhlédnete po zdech okolo, najdete symboly Islámského státu. Je jich pár, jistě, ale pořád tu jsou a operují v utajení,“ řekl jeden z obyvatel regionu.

Také v Sabrátě je klid. „Za peníze si tady koupíte cokoliv. Není myslitelné, aby byla oblast, která je léta pro pašeráky lidí křižovatkou, najednou klidná. Ten klid zajistila obchodní dohoda s místními milicemi. Vyjednávání je možné jen s milicemi,“ potvrdil další.

Dodal, že se mezi místními lidmi hovoří o tom, že s vedením města vyjednávali zástupci evropských tajných služeb a lokální milice dostaly pět miliónů dolarů za to, že budou migranty zastavovat. Middle East Eye také upozornil, že Italové místní univerzitní nemocnici dodali jedenáct tun vládní pomoci, zvěsti o italské podpoře se mu nepodařilo ověřit.

Postup mezinárodně uznávané vlády vadí nejen aktivistům pracujícím s migranty, ale také části libyjských bezpečnostních sil, kteří vidí riziko v podpoře a financování, a tím pádem posilování militantů.

Mluvčí italského premiéra zprávy o financování ozbrojených skupin v Libyi odmítl komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám