Hlavní obsah

Obama rozšířil působnost vojáků v Afghánistánu

Washington

Prezident USA Barack Obama po několikaměsíční debatě rozšířil působnost amerických vojáků v Afghánistánu. S odkazem na nejmenované vládní zástupce to uvedly agentura Reuters a stanice ABC News.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

Americké síly v Afghánistánu mají povoleno zaútočit letecky na povstalce z Tálibánu, pokud to bude nezbytné. Také mohou v širší míře poskytovat podporu a pomoc afghánským složkám během operací proti tálibům.

Podle zdrojů z Bílého domu a Pentagonu to ale neznamená, že USA povedou vzdušnou válku proti Tálibánu, ani to, že se zhruba 9800 vojáků znovu přímo zapojí do pozemních bojů s rebely.

Obamovo rozhodnutí je reakcí na sílící činnost Tálibánu zvláště na afghánském jihu v provinciích Hílmand, Kandahár a Uruzgán. Povstalci však opakovaně útočí i jinde, například v Kundúzu na severu.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

OSN uvádí, že v loňském roce přišlo při násilnostech o život nejméně 3545 afghánských civilistů a 7457 jich bylo zraněno. Většinu úmrtí mají na svědomí útoky Tálibánu.

Reklama

Související články

Američané potvrdili smrt vůdce Tálibánu

Bílý dům potvrdil smrt vůdce afghánského radikálního hnutí Tálibán Muhammada Mansúra. V prohlášení, vydaném během návštěvy prezidenta Baracka Obamy ve...

Výběr článků

Načítám