Hlavní obsah

Australští radikálové chtěli doplout do Indonésie, aby se přidali k IS

Melbourne

Pětice mužů, která byla v úterý zadržena na severu australského státu Queensland, když převážela člun, se chtěla připojit k Islámskému státu. Muži se podle policie chtěli na lodi dostat do Indonésie a odtamtud přes Filipíny na území ovládané tzv. Islámským státem, uvedly BBC a ABC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australští radikálové chtěli doplout do Indonésie, aby se přidali k ISVideo: Reuters

 
Článek

„Pět mužů bylo zadrženo a nyní pomáhají policii při vyšetřování,“ uvedla mluvčí australské federální policie. Dodala, že vyšetřování nesouvisí s žádnou hrozbou pro společnost.

Jejich plán ale policie zná. Zástupce komisaře Neil Gaughan řekl, že muži mezi 21 a 33 lety chtěli za každou cenu opustit zemi, když jim předtím zabavili pasy: „Skutečnost, že absolvovali celou dlouhou cestu z Melbourne až daleko na sever Queenslandu, naznačuje, že tito lidé byli extrémně oddáni svému pokusu opustit zemi.“

Zatčeni byli u mysu York. Policie zatím neuvedla, jak dlouho přepravovali loď Fraser 7 s trupem tvarovaným pro rybolov na hlubokých oceánských vodách. Nejkratší trasa je dlouhá přes 3700 km. Policie je sledovala týdny.

Foto: Reuters TV, Reuters

Nakládání zajištěné lodě islámských radikálů

Policie je ještě neobvinila, ale zvažuje to. „Je tu požadavek zajistit, že se tito lidé nedostanou mimo zemi a nepůjdou bojovat do dalších zemí, nestanou se zocelenými teroristy a nevrátí se a nebudou představovat riziko,“ řekl zástupce komisaře ze státu Victoria Shane Patton.

Australský vrchní státní zástupce George Brandis podotkl: „Je to první případ pokusu opustit Austrálii na člunu, kterého jsme si vědomi.“ Narážel na to, že na člunech většinou do Austrálie míří běženci za lepším životem.

Radikálové

Mezi zatčenými je i radikální islámský klerik italského původu Musa Cerantonio, který byl zadržen v roce 2014 na Filipínách na ostrově Cebu. Byl deportován do Austrálie, protože na internetu vyzýval své příznivce, aby se vydali do Sýrie.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Dalším zadrženým je Shayden Thorne, kterého chytili v roce 2011 v Saúdské Arábii a odsoudili na čtyři a půl roku za to, že měl v počítači materiály související s terorismem. Dostal milost a v roce 2014 byl deportován do Austrálie. Jeho bratr je samozvaný islámský kazatel, který byl zadržen kvůli rezervování letenky ze Sydney do Perthu na falešné jméno.

Reklama

Výběr článků

Načítám