Hlavní obsah

Pákistán zase povolí zásobování sil NATO v Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistán znovu otevře důležité trasy pro konvoje zásobující síly NATO v Afghánistánu. Pákistánská vláda k tomu svolila poté, co se americká ministryně zahraničí omluvila za smrt 24 pákistánských vojáků při americkém přeshraničním náletu z loňského listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní vozy se zásobami pro NATO v Afghánistánu

Článek

„Nabídla jsem naše upřímné kondolence rodinám pákistánských vojáků, kteří přišli o život. Ministr zahraničí Hina Rabbání Khar chyby uznal. Je nám líto ztrát v pákistánské armádě. Jsme odhodláni úzce spolupracovat s Pákistánem a Afghánistánem, aby se zabránilo opakování,“ prohlásila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová po telefonátech se svým pákistánským protějškem.

K smrtícímu listopadovému náletu Američanů proti domnělým radikálům, který ale na území Pákistánu zdaleka nebyl ojedinělým, prohlásil nový pákistánský premiér Rádža Parvíz Ašraf, že vážně poznamenal vztahy jeho země nejen s USA, ale i se všemi ostatními členskými státy NATO.

Ke svolení znovu otevřít zásobovací trasy ihned prohlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Tálibán, že bude vozidla s materiálem napadat, uvedla agentura Reuters.

Zásobovací trasy v Pákistánu jsou pro NATO, chystající se přespříští rok z Afghánistánu stáhnout, důležité, protože náhradní trasy napříč střední Asií jsou pro něj dražší.

Reklama

Výběr článků

Načítám