Hlavní obsah

Ostuda v Afghánistánu: Italové platili tálibům, aby neútočili

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Italská tajná služba v Afghánistánu platila povstalcům z hnutí Tálibán, aby neútočili v místech nasazení italských vojáků. Italové o tom neinformovali spojence, což vedlo k největší ztrátě ve francouzské armádě za čtvrt století. Ve čtvrtek to s odkazem na západní armádní zdroje napsal britský deník The Times.

Foto: Profimedia.cz

Italští vojáci v Afghánistánu

Článek

Američanům zachycené telefonáty italské tajné služby s táliby vyrazily dech, uvedly Timesy, podle nichž Italové povstalcům za klid zbraní zejména v západní provincii Herát tajně vyplatili desetitisíce dolarů. V červnu 2008 si proti postupu u nové vlády premiéra Silvia Berlusconiho stěžoval americký velvyslanec v Římě.

O pár týdnů později vystřídali v okolí města Sarobi východně od Kábulu Italy Francouzi. Domnívali se, že slouží v relativně klidné oblasti.

Platby prováděla italská tajná služba, nikoliv armáda. Pravidelně jednotlivým velitelům platila desetitisíce dolarů. Měly zabránit italským ztrátám, které by doma vyvolaly politické potíže.
anonymní zdroj z NATO

Že je to omyl, se měli přesvědčit za měsíc. Tehdy jejich patrolu v údolí Uzbin přepadlo na 170 ozbrojenců a zaskočení a pouze lehce vyzbrojení Francouzi přišli o deset vojáků, což byla největší ztráta v jejich armádě za poslední čtvrtstoletí. Nebýt Američanů, kteří přispěchali na pomoc, byla by bilance ještě tragičtější, 21 dalších Francouzů bylo zraněno.

Případ vyvolal nejen ve Francii pobouření, protože některé mrtvoly byly dodatečně znetvořeny a povstalci se dali vyfotografovat v oblečení mrtvých vojáků. Až později bylo zjištěno, že italská tajná služba platila také za příměří u Sarobi.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z povstalců ve francouzské uniformě

"Italové to nikdy nepřiznali, i když jsme zachytili jejich telefonáty. Důsledkem byla (americká) diplomatická demarše. Nebylo to zveřejněno, protože by to vyvolalo noční můry," citovaly Times zdroj ze Severoatlantické aliance.

"Je to strašná ostuda. Pozice NATO v Afghánistánu už je i bez nich za našimi zády dost křehká," uvedl jiný zdroj. Vysoký představitel aliance v Kábulu doplnil, že je občas smysluplné koupit si místní nepřátelské skupiny, ale je "šílenství neinformovat spojence".

Italské ministerstvo obrany se k záležitosti nevyjádřilo. Mluvčí úřadu premiéra uvedl, že nařčení jsou nepravdivá. Americký ambasador navíc prý nevznesl žádnou stížnost, pouze žádal informace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám