Hlavní obsah

Obama pošle do Afghánistánu až 45 000 dalších vojáků, tvrdí Britové

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americký prezident Barack Obama dal na radu velitele mise v Afghánistánu Stanleyho McChrystala a pošle mu až 45 000 vojákůnavíc. Uvedly to britské deníky s tím, že americké ministerstvo obrany o tom informovala britskou vládu. Mluvčí Bílého domu to popřel.

Foto: Nikola Solic , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Britská média se zprávou přišla den poté, co Británie oznámila vyslání 500 posil. [celá zpráva]

Podle listu The Daily Telegraph by Obama krok mohl oznámit už počátkem příštího týdne.

Američané mají v současnosti v Afghánistánu 65 000 vojáků, nicméně vliv povstaleckého hnutí Tálibán roste a někteří spojenci jako Japonsko či Itálie chtějí ze země své vojáky stáhnout. O posily požádal Obamu velitel americké armády v Afghánistánu generál Stanley McChrystal. Nepříznivě se vyvíjející situaci je podle něj v příštím roce ještě možné změnit.

Obama nebyl požadavku nakloněn a hovořilo se o přehodnocování strategie. [celá zpráva]

Prezident měl několik schůzek s bezpečnostní radou a podle mluvčího Bílého domu Roberta Gibbse konečné rozhodnutí ještě nepadlo.

Roste skupina skeptiků

Obama po svém nástupu do úřadu potvrdil už dříve dohodnuté stažení vojsk z Iráku a soustředění se na Afghánistán a Pákistán. Vítr z plachet ovšem Američanům neberou pouze islámští radikálové, ale i vlády v Kábulu a Islámábádu, které jsou zkorumpované a neschopné zakročit.

Řady amerických politiků se skeptickým názorem na úspěch v Afghánistánu se rozrostly po prezidentských volbách z předminulého měsíce, v nichž se dosavadní hlava státu Hamíd Karzáí ukázal být nespolehlivým partnerem a které skončily fiaskem - výsledky nejsou dodnes známy. Vize fungující afghánské vlády, do níž by se po dohodě mohl zapojit i Tálibán, má propastné trhliny.

Jedním ze skeptiků v Obamově blízkosti je viceprezident Joseph Biden, který má příští pátek přicestovat do ČR. Biden navrhuje omezení mise a soustředění se na bojovníky al-Káidy podél pákistánsko-afghánské hranice. S takovým řešením, které by nepočítalo s posilami, souhlasí i šéf prezidentské kanceláře Rahm Emanuel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám