Hlavní obsah

V Pákistánu zabila šest lidí raketa vypálená z Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Nejméně šest osob zabila v pondělí ráno raketa, která dopadla na pákistánský Jižní Vazíristán nedaleko afghánských hranic. Raketa byla vypálena z území sousedního Afghánistánu, ale zatím není jasné, zda ji vystřelila vojska NATO nebo radikálové z Tálibánu. Obyvatelé se však přiklánějí k tomu, že útočili Američané, protože raketa zabila i tři radikály.

Foto: Ali Imam , Reuters

Dům zničený při předchozím útoku

Článek

Raketa zasáhla dům vedle mešity ve vesnici Azam Varsak, který obýval vyšší představitel místního paštunského kmene, v němž přebývali radikálové.

Okolnosti útoku jsou neznámé

"Nějaký incident se stal, ale jaký druh útoku to byl, zda raketový, nebo bombový, to nevíme," řekl vojenský mluvčí major Athar Abbás. Koaliční síly jim podle něj neposkytují žádné informace o chystaných akcích.

Raketa byla zřejmě vypálena z Afghánistánu, podle některých svědectví ale byla střela vypálena z bezpilotního letounu Predator, který v oblasti operoval. Obyvatelé tvrdí, že před explozí zaznamenali přelety tryskových letadel.

Okolí vesnice Azam Varsak je považováno za místo, kde se skrývají bojovníci Tálibánu.

V poslední době bylo zaregistrováno už několik podobných případů, kdy je na pohraniční pákistánské kmenové území proveden útok z Afghánistánu jednotkami NATO nebo Američany. Pákistán jim dal svolení útočit na své území, pokud se tam pohybují radikálové, kteří napadají jednotky NATO v Afghánistánu.

Američané zvažují rozmístění vojáků u hranic Afghánistánu s Pákistánem

Americký ministr obrany Robert Gates kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci na pákistánských kmenových územích už zvažoval vyslání posil do Afghánistánu, aby střežili hranici s Afghánistánem. NATO ale popírá, že by se u hranic rozmisťovaly mezinárodní síly.

Bezpečnost na kmenových územích se během posledních několika týdnů zhoršila. Tamní předák Tálibánu Baitulláh Mehsúd, jehož bojovníci jsou podezříváni z mnoha sebevražedných útoků na pákistánské bezpečnostní síly a politiky, přerušil mírové rozhovory a slíbil rozpoutat novou vlnu násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám