Hlavní obsah

Z Evropy do USA se cestovat dá. Trumpův zákaz se týká jen zemí Schengenu

Americký prezident Donald Trump v noci ohlásil třicetidenní zákaz veškerých cest do USA z Evropy, který začne platit v noci na pátek. Opatření, jež má zabránit šíření koronaviru, se však týká jen 26 zemí, které jsou součástí schengenského prostoru.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Donald Trump

Článek

Do Spojených států se tak mohou nadále dostat například obyvatelé Rumunska, které není členem Schengenu. V zemi je přitom 49 případů nákazy koronavirem, což je více než v devíti státech ze schengenského prostoru.

Rakousko a Polsko mají první oběti koronaviru

Koronavirus

Trump svůj krok zdůvodnil tím, že Evropská unie (EU) podle něj nekonala dostatečně rychle proti „neznámému viru“. Na krok amerického prezidenta doplatí například Švýcarsko, které je členem Schengenu, ale nikoli EU. V případě Rumunska je situace opačná.

„Učinili jsme životy zachraňující krok včasným konáním vůči Číně. Nyní musíme konat stejně vůči Evropě,“ vysvětlil Trump. Šéf Bílého domu již předem oznámil, že omezení se nebude týkat Velké Británie a ani dovozu zboží z Evropy.

Evropa bojuje proti koronaviru, Schengen musí stranou

Koronavirus

Trumpův krok vyvolal ostrou kritiku EU. Té se nelíbí, že USA o zákazu letů rozhodly jednostranně a bez konzultace. „Koronavirus je globální krizí, která se neomezuje na nějaký kontinent a vyžaduje spolupráci spíše než jednostranný přístup,“ upozornili ve stručném vyjádření předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel.

Počet případů nákazy nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, šplhá celosvětově ke 128 tisícům. Úmrtí je zatím přes 4700. Ve Spojených státech přibylo ve čtvrtek 35 případů, celkem jich USA evidují 1336.

Trumpův 30denní zákaz pro Evropu
Pro koho platí: Belgie, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Itálie, Island, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko.
Pro koho neplatí: Albánie, Andorra, Arménie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Gruzie, Chorvatsko, Irsko, Kosovo, Kypr, Moldavsko, Monako, Rumunsko, Rusko, San Marino, Severní Makedonie, Srbsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán, Velká Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám