Hlavní obsah

Vysočina žádá armádu o pomoc. Ta odmítla

Kraj Vysočina požádal v neděli ministerstvo obrany o nasazení armády v domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu. Koronavirem SARS-CoV-2 se nakazilo 20 z 22 klientů domova a devět pracovníků. Jedna obyvatelka domova, která trpěla i dalšími onemocněními, zemřela v neděli v noci. Armáda se situací odmítla pomoci, protože na to nemá kapacitu.

Foto: Jaroslav Beneš, ČTK

Zdravotníci ze speciálního sanitního vozidla

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v České televizi řekl, že nakažení z domova budou přesunuti do zařízení v Lázních Toušeň ve Středočeském kraji. Tím argumentovala i mluvčí Armády ČR Magdaléna Dvořáková.

Hejtman kraje řekl, že není přesun do Lázní Toušeň reálný. Řekl mu to expert z pražské Nemocnice Na Bulovce, pod niž zařízení ve středních Čechách patří.

Podle Běhounka z vývoje situace vyplývá to, že kraj bude muset zajistit péči o klienty v té budově, která je v karanténě. „Teď hledáme řešení," řekl.

Žitníková: Zařízení není vhodné

Přesun zpochybnila v České televizi i předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Řekla, že to není vhodné místo pro seniory a nemocné. „Toušeň je zařízení hotelového typu. Jsou tam hotelové postele a koberce,” řekla.

Zdravotní stav u pozitivně testovaných klientů domova nevyžaduje hospitalizaci. Kraj i vedení domova se proto snaží všemi dostupnými prostředky zajistit provoz domova. V domově ovšem chybějí ochranné pomůcky a respirátory FFP3.

Nakažených koronavirem je v Česku 2805

Koronavirus

„Noc byla klidná a personál pracuje,” řekla ředitelka Hana Hlaváčková v neděli dopoledne.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Domov se zvláštním režimem se stará o lidi s demencemi. Hygienici tam do odvolání nařídili karanténu.

Budova domova stojí u vsi se 150 obyvateli. „Je to oddělený areál, do kterého občané Břevnice nechodí,” řekl starosta Ivo Chadim.

Nakažené přesunou

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v neděli v České televizi uvedl, že se nakažení pacienti přesunou do zařízení v Lázních Toušeň ve středních Čechách. To je jedno z těch, které má být vyčleněno pro péči o nakažené seniory. Ministr původně nařídil, aby se o nakažené staraly samy domovy, rozhodnutí v sobotu změnil a vyčlenil čtyři zařízení.

Schillerová chce plošně pozastavit splácení půjček a hypoték

Koronavirus

Na Vysočině byla podle krajské hygienické stanice do nedělního rána nákaza potvrzená u 95 lidí. Nejvíc případů, a to 54, je na Havlíčkobrodsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám